Брекзит може да повиши цената на бира ”Гинес“

Брекзит може да повиши цената на бира ”Гинес“
Бирата ”Гинес“ може да стане неочаквана жертва от Брекзит, ако нови граници и мита бъдат наложени между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС, съобщи британското издание ”Гардиън”.
 
”Гинес“ е една от най-известните стоки за износ на Ирландия, но Брекзит ще има пряко влияние върху производството, защото тя пресича границата на острова двукратно, преди да бъде изнесена в други страни. 
 
Бирата се произвежда в пивоварна ”Сейнт Джеймс Гейт“ в Дъблин. Питието след това се пълни в танкери, които го извозват на 150 км. източно в Белфаст в Северна Ирландия, където се пресипва в кенчета, които се транспортират обратно в Дъблин, откъдето се разпределят за износ. 
 
Според компания ”Диагео“, собственик на ”Гинес“, създаването на ”твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия би довело до допълнителното оскъпяване на превозването на камион кенчета с около 100 евро. 
 
Всяка година компанията прави 13 хил. свързани с бирата пресичания на границата и Брекзит може да доведе до 1.3 млн. допълнителни разходи за нея. Това може да накара ”Диагео“ да увеличи цената на продукцията си, пише ”Гардиън”, цитиран от ”Фокус”. 
Споделяне

Още от Бизнес