Брекзит може да повиши цената на бира ”Гинес“

Брекзит може да повиши цената на бира ”Гинес“
Бирата ”Гинес“ може да стане неочаквана жертва от Брекзит, ако нови граници и мита бъдат наложени между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, след като Великобритания напусне ЕС, съобщи британското издание ”Гардиън”.
 
”Гинес“ е една от най-известните стоки за износ на Ирландия, но Брекзит ще има пряко влияние върху производството, защото тя пресича границата на острова двукратно, преди да бъде изнесена в други страни. 
 
Бирата се произвежда в пивоварна ”Сейнт Джеймс Гейт“ в Дъблин. Питието след това се пълни в танкери, които го извозват на 150 км. източно в Белфаст в Северна Ирландия, където се пресипва в кенчета, които се транспортират обратно в Дъблин, откъдето се разпределят за износ. 
 
Според компания ”Диагео“, собственик на ”Гинес“, създаването на ”твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия би довело до допълнителното оскъпяване на превозването на камион кенчета с около 100 евро. 
 
Всяка година компанията прави 13 хил. свързани с бирата пресичания на границата и Брекзит може да доведе до 1.3 млн. допълнителни разходи за нея. Това може да накара ”Диагео“ да увеличи цената на продукцията си, пише ”Гардиън”, цитиран от ”Фокус”. 
Още от Бизнес