Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брекзит може да прекрои бюджета на ЕС за 2018 г.

ЕК насочва над 161 млрд. евро към работни места, сигурност, миграция и инвестиции

0 коментара
Брекзит може да прекрои бюджета на ЕС за 2018 г.

Европейската комисия предложи проектобюджет за 2018 г. в размер на 161 млрд. евро поети задължения, за да се стимулира създаването на повече работни места, особено за младите хора, и да се даде тласък на растежа и стратегическите инвестиции. Повече пари са насочени и към сигурността и миграцията. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия, разпространено във вторник.

Предложеният бюджет е изготвен съобразно ограниченията, определени от Европейския парламент и държавите членки в многогодишната финансова рамка  с презумпцията, че Европейският съвет ще приеме официално вече договореното междинно преразглеждане на тази рамка скоро след изборите във Великобритания, които ще бъдат на 8 юни.

В противен случай някои от допълнително предложените разходи, като оставащите 700 милиона евро за инициативата за младежка заетост през периода 2018—2020 г. няма да бъдат гарантирани и ЕК вероятно ще трябва да използва средства от перото за селското стопанство, за да плати допълнителните суми, предвидени за сигурността и миграцията, пише в съобщението.

За първи път от работата на комисията "Юнкер" годишният бюджет беше представен от еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер, който замени българския еврокомисар Кристалина Георгиева. "С този бюджет искаме да намерим точния баланс между изпълняването на ангажиментите, поети преди време по отношение на големите програми на ЕС, и преодоляването на новите предизвикателства, като същевременно бъде повишена добавената стойност от ЕС", каза Йотингер.

Ръст на плащанията с 8.1%

В проектобюджета за 2018 г. са увеличени поетите задължения с 1.4% спрямо предходната година и възлизат на 161 млрд. евро. Ръстът при плащанията е 8.1 на сто и възлиза на 145 млрд. евро. Това се дължи на факта, че структурните и инвестиционните програми на ЕС за периода 2014 - 2020 г. ще достигнат нормален темп на изпълнение през 2018 г. след бавния старт през първите години на настоящия програмен период.

Проектобюджетът на ЕС включва две суми за всяка програма, която подлежи на финансиране -  поети задължения и плащания. Поетите задължения представляват финансирането, което може да бъде определено в договорите, сключени през дадена година. Плащанията представляват реално превежданите средства.

Стимулиране на нови работни места и инвестиции

Основният акцент в Евробюджета за 2018 г. остава създаването на работни места и насърчаването на инвестициите.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който стои в основата на плана "Юнкер", е обезпечен с гаранция от бюджета на ЕС, допълнена със средства от собствения капитал на Европейската инвестиционна банка. Целта му е да подпомага създаването на работни места и да стимулира растежа чрез по-интелигентно използване на нови и съществуващи финансови ресурси с цел мобилизиране на частни инвестиции.

Очакванията са до момента ЕФСИ да е мобилизирал инвестиции за 194 млрд. евро. ЕК предлага през 2018 г. гаранционният фонд на ЕФСИ да бъде захранен с още 2 млрд. евро.

Структурните и инвестиционните фондове продължават да са основните инвестиционни инструменти на ЕС. Те подкрепят малките и средни предприятия, научните изследвания и иновациите, транспорта, околната среда и развитието на селските райони. Бюджетът на ЕС ще отпусне 55.4 млрд. евро за структурните и инвестиционните фондове, предназначени за регионите и държавите членки, и близо 60 млрд. евро за земеделските стопани и развитието на селските райони.

След бавен старт през първите години се очаква структурните и инвестиционните програми на ЕС за периода 2014- 2020 г. да достигнат нормален ритъм на изпълнение през 2018 г. съгласно поетите задължения, договорени от държавите членки и Европейския парламент. С това се обяснява увеличението на общите плащания с 8.1 % в сравнение с бюджета за 2017 г.

Насърчаването на устойчивото развитие ще ръководи също така действията на бюджета на ЕС извън Съюза, които се подсилват значително по отношение на съседните на ЕС държави. Поради това се очаква новият Европейски фонд за устойчиво развитие да мобилизира допълнително финансиране, особено от частния сектор.

Повече възможности за младите хора

Увеличени са парите по програмата "Еразъм +" с 9.5 на сто спрямо миналата година, като отпуснатата сума е 2.3 млрд. евро. По тази програма се подпомага образованието, обучението, младежта и спорта.

По инициативата за намаляване на младежката безработица, която продължава да е на по-високи нива от преди кризата, за 2018 г. са предвидени 233 млн. евро , а 500 милиона евро са предвидени в коригиращ бюджет за 2017 г., който също беше предложен днес.

Друга възможност за младите хора е новата инициатива - Европейският корпус за солидарност. Той ще осигури  работа на 100 000 доброволци, стаж и предложения за работа за период от 2 до 12 месеца до 2020 г. За целта са предвидени общо 342 млн. евро до 2020 г., от които 89 млн. евро ще бъдат отпуснати през 2018 г.

Повече пари за миграция и сигурност

ЕК предлага повече средства за гарантиране на външните граници на Съюза, осигуряване на хуманитарна помощ на бежанците и за подкрепа на най-засегнатите държави членки.

С предвидените в проектобюджета за следващата година 4.1 млрд. евро за миграцията и сигурността общият размер на финансирането от ЕС в тези две области възлиза на безпрецедентните 22 млрд. евро за периода 2015 - 2018 г. Проектобюджетът за 2018 г. отразява факта, че по-голямата част от тези средства бяха отпуснати в началото на периода.

Ще бъдат осигурени и допълнителни средства за справяне с първопричините за миграцията във външен план, най-вече чрез предоставяне на помощ на държавите, които не членуват в ЕС и които са изправени пред големи миграционни потоци като Ливан и Йордания. В проектобюджета са включени и ангажиментите за този регион в размер на 560 млн. евро, поети на проведената през април 2017 г. конференция в Брюксел относно подкрепата за бъдещето на Сирия.

В областта на сигурността финансирането от ЕС ще бъде съсредоточено върху превантивните мерки и по-конкретно в областта на тежката и организираната престъпност,
включително засилване на координацията и сътрудничеството между националните правоприлагащи органи, повишаване на сигурността на външните граници на ЕС и подпомагане на държавите членки в борбата срещу тероризма и киберпрестъпленията.

Освен това през 2017 г. ЕК започна т. нар. подготвително действие за научни изследвания в областта на отбраната, които се финансират от ЕС. Като цяло в бюджета са предвидени 90 милиона евро за периода 2017 - 2019 г., с които ще бъдат финансирани съвместни научни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и продукти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.