Брекзит в хаос: Тереза Мей поиска отлагане само до 30 юни

Британската премиерка се надява на още отстъпки от ЕС и на ново гласуване в парламента на вече отхвърленото от него споразумение

Тереза Мей говори пред парламента в сряда.
Британската премиерка Тереза Мей обяви, че е поискала отлагане на Брекзит до 30 юни и не е готова да отложи за по-дълго развода с Европейския съюз. Тя обяви, че ще направи на парламента още предложения около предпазния механизъм за ирландската граница, въпреки че лидерите на европейските институции са категорични, че повече няма да преговарят по споразумението за Брекзит. 
 
"Написах тази сутрин писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни. В качеството си на премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни", каза Мей пред британския парламент.
 
Това отлагане, близо три години след като британците гласуваха на референдум страната им да напусне ЕС, прави Брекзит несигурен и може да тласне процеса в хаос. Опциите, които остават сега, са излизане от съюза със споразумението на Мей, по-дълго отлагане, неорганизиран Брекзит или дори нов референдум.
 
Минути след писмото на Мей от Европейската комисия предупредиха, че ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати. 
 
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е предупредил в телефонен разговор Мей, че без свикването на избори във Великобритания, институциите на ЕС ще бъдат изправени пред "трудности и правна несигурност". 
 
Тереза Мей се надява да постигне още отстъпки от ЕС
 
В писмото си до Туск Мей пише, че има намерение да представи още предложения за предпазния механизъм за ирландската граница с "цел защита на общия пазар", предаде Ройтерс.
 
Пред британския парламент днес Мей каза, че има намерение да представи възможно най-скоро своето споразумение за Брекзит с изменения в него. Тя обаче не уточни датата на която ще стане това.

Мей предупреди, че отлагането на датата на излизането на Великобритания от ЕС не изключва възможността за Брекзит без сделка.
 
След като британската министър-председателка обяви, че е поискала отсрочка, лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин каза, че ще отиде утре в Брюксел, за да се срещне с европейски лидери и представители.
 
Излизането на Великобритания от ЕС бе планирано за 29 март. Британската премиерка обаче така ѝ не успя да прокара в парламента сделката за излизане от ЕС, която тя договори с Брюксел през ноември. Британските депутати на два пъти гласуваха против споразумението. Миналата седмица обаче парламентът отхвърли и варианта за Брекзит без сделка.
 
Днес Мей изключи и възможността за свикване на предсрочни парламентарни избори във Великобритания.
 
Тя дълго време изключваше идеята за отлагане на датата на развода. А днес каза, че отговорността за искането, отправено до ЕС, е на Камарата на общините, отхвърлила за втори път сделката за Брекзит миналата седмица, както и на председателя на долната камара на британския парламент Джон Бъркоу, който отказа организирането на нов вот по споразумението тази седмица.
 
"Абсолютно важно е да бъдем извън ЕС преди евроизборите"
 
Великобритания ще поиска кратко отлагане на излизането си от Европейския съюз, насрочено за 29 март, и желае да бъде извън ЕС преди изборите за Европейски парламент в края на май, каза днес лидерката на Камарата на общините, консерваторката Андреа Ледсъм, цитирана от Ройтерс.
 
"Абсолютно важно е ние да бъдем извън ЕС преди евроизборите. Би било абсурдно хората, които гласуваха за напускане на ЕС, да видят как ние излъчваме кандидати на тези избори", каза Ледсъм пред британското радио Ел Би Си.
 
Ледсъм, която е и член на екипа от ключови министри на премиерката Тереза Мей, припомни, че Евросъюзът е този, който ще реши дали да позволи отлагане на Брекзит и колко дълго да бъде то. Тя добави, че не желае голямо забавяне.
 
Реакциите в ЕС
 
Още преди Тереза Мей да изпрати писмото с искането си председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит на срещата в четвъртък и петък в Брюксел.
 
Юнкер каза пред германското радио Дойчландфунк, че преговорите за отлагане на Брекзит вероятно ще трябва да продължат следващата седмица. "Моето впечатление е, че тази седмица Европейският съвет няма да вземе решение и вероятно ще трябва да се събере отново идната седмица. Госпожа Мей не постигна съгласие за каквото и да било нито в правителството ѝ, нито в парламента", допълни той.
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че вижда възможност за одобряване на искането на Лондон за удължаване на срока до оттеглянето на Великобритания от ЕС.
 
Той съобщи, че току-що е разговарял с британския премиер Тереза Мей. По неговите думи има възможност държавните и правителствените ръководители от ЕС да подкрепят кратка отсрочка, но при условие, че тя бъде гласувана и от британския парламент. Остава открит въпросът за продължителността, уточни Туск.
 
По неговите думи заявеният от Лондон срок 30 юни поставя политически и правни въпроси. Засега не предвиждам извънредно заседание на Европейския съвет по този въпрос. Ако държавните и правителствените ръководители на ЕС одобрят препоръката ми и при положителено гласуване от британския парламент, може да приключим въпроса за отлагането с писмена процедура. Не бих се поколебал да свикам и извънредно заседание на Европейския съвет следващата седмица, добави той.
 
По неговите думи втората молба в полученото днес в Брюксел писмо от Мей за одобряване на постигнатото в Страсбург споразумение между Великобритания и Европейската комисия с допълнителни пояснения към постигнатото споразумение, може да бъде одобрено от ЕС и не създава опасност.
 
Макар надеждата да е бледа и нарастващата умора да е оправдана, не може да се откажем до последния миг от търсенето на положителен изход, без предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, посочи Туск. Той призова за проява на търпение и добра воля. Убеден съм, че търпението и добронамереността няма да ни липсват в тази най-критична точка, добави той.
 
Франция заяви, че Европейският съюз не може да одобри автоматично отлагане на Брекзит, както пожела по-рано днес британският премиер Тереза Мей, предаде Ройтерс.
 
"Позицията на Франция е много проста - британският премиер трябва да ни обясни колко дълго и за какво иска отлагане и да ни предостави гаранции", каза говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Той предупреди, че "отлагането обаче не е нито автоматично, нито сигурно".
 
Германия приветства искането на Великобритания за отсрочка, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. По думите му на срещата на върха на ЕС утре този въпрос ще бъде обсъден подробно. Той обаче не прогнозира дали тогава ще има конкретен резултат.
 
Испанският министър на външните работи Жозеп Борел заяви, че постигането на споразумение в рамките на ЕС за това срокът за Брекзит да бъде продължен може да стане факт единствено следващата седмица, тоест точно преди датата 29 март, когато е планирано Великобритания да напусне съюза, предаде Ройтерс.
 
"Знаете, че в Европа винаги постигаме решение в последната минута", каза Борел пред агенцията. Той добави, че "следващата седмица ще има още един повод да бъде взето окончателното решение".
 
По думите на Борел какво ще стане в крайна сметка зависи от това какво ще каже британският премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС утре. "Може би утрешният ден няма да бъде достатъчен и трябва да прескочим до непосредствено преди крайния срок", каза той.
 
Испания е "готова да даде повече време" на Великобритания, каза испанският външен министър. Той отбеляза също, че Мадрид ще търси всякакви възможности да бъде избегнат Брекзит без сделка. "Честно казано, ще бъде много разочароващо да не успеем да постигнем (споразумение)", заяви той.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?