Брекзит вкара Тереза Мей в най-голямата криза в нейното управление

Възможно е още във вторник да бъде гласуван вот на недоверие срещу британския премиер

Тереза Мей по време на пресконференция, дадена от нея на "Даунинг стрийт" в четвъртък.

Премиерът Тереза Мей се бори днес с най-голямата криза в своето премиерство, след като проектът за сделката по развода с ЕС предизвика оставки на министри и бунт в нейната партия, предава в петък агенция Ройтерс.

Повече от две години след като Обединеното кралство гласува в шокиращ референдум да напусне ЕС, все още не е ясно как, при какви условия и даже дали ще го напусне, както е планирано на 29 март 2019 г.

Откакто спечели ръководния пост в смутните времена след референдума, Мей се мъчи да договори сделка за Брекзита, която да гарантира възможно най-плавно напускане на Обединеното кралство. Но вчера министърът за Брекзита Доминик Рааб подаде оставка заради сделката и беше последван от още няколко свои колеги. Това предизвика спад в курса на лирата. Спаднаха и акциите и на редица британски компании. Най-тежко пострадаха фирми в строителството, както и няколко от големите банки, чиито акции се обезцениха със 7 до 9 процента.

Разбунтували се депутати от собствената ѝ партия открито се стремят на оспорят нейното лидерство и направо ѝ казват, че сделката за Брекзита няма да мине през парламента.

Вот на недоверие още във вторник?

Група евроскептици в управляващата Консервативна партия получиха достатъчно подкрепа за задействане на процедура за гласуване на вот на недоверие на премиера, съобщиха в петък издателят на сайта БрекзитСентрал, цитиран от Ройтерс, и телевизия Скай нюз.

Според устава на Консервативната партия процедурата се задейства в случай, че 15 процента от депутатите /48 души/ изпратят до председателя на парламентарната си група писма с искане за вот на недоверие.

БрекзитСентрал съобщава, позовавайки се на свой достоверен източник, че 48-те писма вече са изпратени. Според в. "Дейли телеграф" гласуването по вота на недоверие може да се състои във вторник.

Тереза Мей отхвърли сравнението с Невил Чембърлейн

Защитавайки се от нападките, днес Тереза Мей не се съгласи с твърдението, че била съвременна версия на Невил Чембърлейн - британския лидер, който си навлече подигравки заради изказването си, че е осигурил мир с хитлеристка Германия една година преди избухването на Втората световна война, предаде Ройтерс.

През 1938 г. Чембърлейн се връща от среща с Хитлер, размахвайки декларация, която по думите му ще осигури "мира на нашето време", но в крайна сметка се оказва безполезна. Той е свален от власт през 1940 г. и заменен от Уинстън Чърчил.

Някои депутати от Консервативната партия на Мей заявяват, че договореното от нея с ЕС споразумение за Брекзит е капитулация пред съюза, която ще остави Великобритания подчинена на правилата му и след напускането през март 2019 г.

На въпрос по радио Ел Би Си дали тя е един съвременен Невил Чембърлейн Мей отговори: "Не, не съм и ето защо: няма да останем завинаги прикрепени към нещо, което не искаме."

Мей отговаря днес на телефонни въпроси на радиослушатели. Тя директно призова гласоподавателите да подкрепят плана ѝ за Брекзит.

"Много от хората, които гласуваха за напускане (на ЕС), искаха да е сигурно, че решения по въпроси като това кой може да идва в тази страна ще се вземат от нас във Великобритания, а не в Брюксел и точно това дава споразумението, което договорих", заяви тя.

Същевременно на фона на всичките си проблеми Мей получи подкрепа от неочаквана посока. Гласовитият привърженик на Брекзита Майкъл Гоув няма да напусне правителството на Тереза Мей, а ще запази поста си на министър на околната среда, съобщиха британски медии след спекулации за бъдещето на Гоув, появили се след оставките на други членове на кабинета, предаде Ройтерс.

"Майкъл остава начело на министерството. Той смята, че е важно да продължи да работи с колегите си от кабинета за постигане на най-добрия изход за страната", каза за в. "Таймс" близък до Гоув източник.

Крайният изход остава неясен

В тази най-дълбоката политическа криза след Суецката (когато през 1956 г. Великобритания е принудена от САЩ да изтегли войските си от Египет) крайният изход остава неясен, отбелязва Ройтерс. Според агенцията сценариите включват: сделката на Мей все пак получава одобрение; Мей губи поста си; Великобритания напуска блока без споразумение; и даже още един референдум.

ЕС и Великобритания се нуждаят от споразумение, което да запази търговския поток между най-големия в света търговски блок и Обединеното кралство, където се намира най-големият международен финансов център.

Привържениците на Брекзита казват, че въпреки възможната нестабилност в краткосрочен план, в дългосрочен Брекзитът ще помогне на Обединеното кралство да процъфти, а също и на ЕС да задълбочи интеграцията си след напускането на такъв могъщ член.

Радетелите за по-близки отношения с ЕС в нейната партия, а също и представители на лейбъристката опозиция казват, че сделката пропилява предимствата на членството срещу малко придобивки.

За да бъде одобрено споразумението, то трябва да бъде подкрепено от около 320 от депутатите в 650-местния парламент. "Математически е невъзможно тази сделка да мине през Камарата на общините. Жестоката истина е, че тя е мъртвородена", казва консервативният депутат Марк Франсоа, привърженик на Брекзита, цитиран от Ройтерс.

Пропастта "без сделка"

Британският вестник "Гардиън" констатира, че след оставката на министъра за Брекзита Доминик Рааб е спаднала стойността на лирата и на акциите на големи компании и предупреждава, че хората трябва да бъдат готови за още беди, ако планът на Мей за напускане на ЕС не се осъществи. По време на преговорите, продължава изданието, финансовите пазари бяха задрямали, но сега са съвсем будни и е интересно дали пазарите ще изиграят роля в развитието на събитията.

Ако парламентът отхвърли сделката на Мей (в случай че изобщо се стигне до гласуване), реакцията на пазарите ще бъде доста бурна. Тогава депутатите ще надзърнат в пропастта на "без сделка" и ще решат, че всъщност е по-добре да не скачат. Правителството още по силно ще натяква за "националния интерес", като представя отказа като призив за хаос на пазарите, лобистите на водещите фирми ще се развихрят да предупреждават за съкращения на работни места, отлив на инвестиции и нуждата от сигурност, предрича вестникът.

В такъв случай условията ще бъдат доста близки до ситуацията в САЩ през 2008 г., когато финансовата криза бе преодоляна с федерални средства в размер от 700 милиарда долара. Това може да се случи и в Обединеното кралство макар и по-трудно и по-бавно, защото ще трябва да бъде внасяна промяна в споразумението за развода. Самата Мей включва "без Брекзит" в списъка си с варианти, така че инвеститорите вече оценяват възможностите за втори референдум (полезен за лирата), общи избори (вероятно вредни), отлагане или предоговаряне. Това обаче ще бъде следващ слой от сигнали, смущаващи пазарите, заключава "Гардиън".

Нов референдум

"Дейли телеграф" цитира мнението на Тони Блеър, според когото най-лесният начин за излизането от тази задънена улица е насрочването на нов референдум. Бившият лейбъристки премиер перефразира Шерлок Холмс и казва, че като се изключи невъзможното, оставащото - колкото и да е невероятно - е верният отговор.

Според Блеър договореното от Мей е лоша сделка, която се отдалечава "на милиони мили от обещаното пред хората" и тя няма да мине през парламента "даже и хиляда години да се гласува" за нея.

Изборът е между отказ от Брекзита и катастрофа

Британските власти днес трябва или да се откажат от обещаното излизане на страната от Евросъюза, или да приемат неизбежната икономическа катастрофа, в случай че скъсат връзките с ЕС. Това мнение изрази в петък френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер.

"Британските политически лидери, обявявали се за Брекзит, са изправени сега пред избор между отказ от абсурдното си политическо обещание и икономическа катастрофа, чиято първа жертва ще стане британският народ", каза той на конференция за бъдещето на Световната търговска организация, организирана в Париж.

Брекзитът ще изстреля петата по големина икономика в света в неизвестното. Мнозина се опасяват, че това ще раздели Запада, който се мъчи както с неконвенционалното управление на Доналд Тръмп, така и с нарастващата агресивност на Русия и Китай, коментира Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?