Брекзитът изложи на показ разделението в британската Консервативна партия

Борис Джонсън и Тереза Мей

Британската премиерка Тереза Мей се бори да наложи влиянието си на конгреса на Консервативната партия, докато предизвиканото от Брекзита разделение се засилва, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА. 

Още от първия ден на форума плановете на Мей за напускането на ЕС бяха подложени на нападки от бившия външен министър Борис Джонсън и водещият депутат от торите Джейкъб Рийс-Мог. Вчера дълбоките различия относно Брекзита засенчиха откриването на срещата на консерваторите и принудиха Мей да се бори да върне фокуса върху вътрешната ѝ политика.

В отговор министърът на финансите Филип Хамънд отправи остра нападка срещу Джонсън, определяйки го като неспособен да води "политика за възрастни" и заявявайки, че не очаква бившият външен министър да стане премиер.

За Великобритания остават само 180 дни до потенциалното напускане на ЕС без споразумение и часовникът тиктака, пише в. "Ню Йорк таймс". След две години на преговори, Лондон достигна съдбовен момент за процеса на Брекзита. Скоро времето изтича и страната ще бъде изложена на опасността от значителни нови търговски ограничения.

Евентуалните последствия за обикновените британци постепенно биват разкривани във вестници и понякога в тайни правителствени доклади. Заговори се за риск режим на тока в Северна Ирландия и за срив на енергийната система, който може да принуди армията да премести генератори от Афганистан в Ирландско море.

В много отношения Лондон е в същата позиция, както сутринта след референдума за Брекзит през 2016 г., тоест без ясен план. Лидерите са заети с вътрешни борби и все още представят различни визии за Брекзита, докато времето изтича. Разделението в кабинета беше толкова голямо, че премиерката Тереза Мей имаше нужда от две години, преди да представи предложение - така нареченият "план от Чекърс" - който да запази част от тесните икономически връзки с ЕС.

Шест месеца преди планираното напускане на ЕС, Великобритания е неспособна нито да се придвижи напред, нито да преразгледа Брекзита, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Някои поддръжници на Мей казват, че отлагането е добра тактика при преговори и това е донякъде вярно, тъй като и други европейски страни биха понесли икономически щети от един неорганизиран Брекзит.

А критиците на Мей в парламента може да приемат всяко споразумение, ако алтернативата е просто хаосът. Но дори ако в крайна сметка Мей успее да сключи споразумение, гледката на двугодишна парализа заради Брекзита оформи у международната общност представа за една силно разделена Великобритания, казва Клиф Къпчан, председател на консултантската фирма "Юрейжа груп". 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?