Бремър: Моктада ал Садр е престъпник

Американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър заяви, че радикалният шиитски духовен водач Моктада ал Садр е престъпник и заплаха за сигурността на Ирак. "Положението със сигурността е сложно. Има групировка, ръководена от Моктада ал Садр, която на практика се е поставила извън законната власт, коалицията и иракските официални лица", заяви Бремър. Той подчерта, че Садр се опитва да изземе властта от легитимните институции. "Няма да търпим това", заяви гражданският администратор на Ирак.

Ще възстановим закона и реда, както очаква и иракският народ, каза Бремър пред репортери. Той се срещна с иракски министри, за да обсъди как да се действа с Моктада Садр, предаде Ройтерс.

Американски танкове контролират поне два от входовете на шиитския квартал в Багдад, наричан Садр сити, предаде АФП. Вчера районът стана арена на сблъсъци между привърженици на шиитския лидер и коалиционните сили и иракски полицаи. Загинаха 22 иракчани, а 85 бяха ранени.

Днес 13 американски танка са блокирали подстъпите към квартала на шиитите. Войници претърсват всички коли, предаде журналист от АФП.

Пред бюрото на движението на Садр се събират хиляди негови привърженици, стотици от тях са въоръжени. Те се готвят да участват в погребенията на жертвите от вчерашните безпрецедентни сблъсъци между шиити и сили на коалицията.

Събралите се скандират "Аллах е един и Америка е негов враг".

Американски войници отново са заели позиции пред главния полицейски участък в квартала, който вчера напуснаха, изтласкани от милициите на Моктада Садр.

Споделяне

Още от Свят