Брендо е неоткриваем за италианските власти

Евелин Банев внесъл 40 т кокаин в Европа между 2006 и 2008 г., твърди ексшеф на карабинерите

Снимка: БГНЕС

Евелин Банев-Брендо, който на 15 септември окончателно бе осъден на 20 години затвор за наркотрафик от Касационния съд в Рим, засега остава неоткриваем за италианските власти. Това става ясно от интервю на бившия ръководител на спецзвеното на карабинерите в Торино Джузепе Джорджино пред "24 часа". Именно той поставя началото на разследването срещу Брендо, по което той получи окончателна присъда преди десетина дни.

"Ще я изтърпи, ако бъде намерен. Доколкото знам, той е неоткриваем. Ако утре бъде задържан в страната, в която се намира, чрез международните споразумения, той ще я изтърпи. Но ако не го намерят...", лаконично коментира Джорджино.

По думите му Брендо е основен организатор на наркомрежа, която е успяла да изгради директна връзка с производители на кокаин в Колумбия и така да внесе около 40 тона от наркотика в Европа между 2006 и 2008 г.

Италианците успяват да запорират около 10 млн. евро

"Ясно е, че калабрийската ндрангета е доминираща в наркотрафика. И други организиции, като неаполитанската камора например, имат директни контакти с Колумбия. Що се отнася до Източна Европа, когато оперираше организацията на Банев, тя беше една от главните. Той беше достигнал до добри контакти с колумбийските групировки", разказва бившият карабинер, уточнявайки, че по данни от разследването в Италия Брендо е спечелил поне 100 млн. евро от този трафик.

Благодарение на повдигнатите му обвинения италианските разследващи са успели да запорират около 10 млн. евро от авоарите на българина в Швейцария.

"Останалата част сигурно е била реинвестирана в други дейности. Тази част от разследването обаче ние не сме я задълбочили, защото не беше от нашата компетентност, а и не беше свързана с италианската територия. Ние спряхме до трафика. Видяхме, че Банев има контакти с Кипър, с Югоизточна Азия, с Дубай... Долавяше се, че развива и дейност по изпиране на печалбите, но това беше нещо, по което не сме разследвали. Доволни сме, че нашето разследване и резултатите, до които достигнахме навремето, бяха потвърдени на три съдебни инстанции", добавя Джорджино.

Той е категоричен, че Брендо е не само финансист на разбития наркоканал, а е и негов основен организатор, "тъй като той поддържаше контакти с колумбийските наркокартели. Италианската организация след това се занимаваше с транспорта в Испания, оттам кокаинът се разпределяше към различни страни в Европа, включително и Италия".

Брендо е осъден, въпреки че нито веднъж не е записан от разследващите

"Той лично не е идвал никога в онзи период. Въпреки това успяхме да възстановим структурата на организацията му. В нея бяха и Тинко Гарев, Матей Боев, Радослав Атанасов. Когато стигнахме до Банев, започнахме сътрудничество с ГДБОП, която ни даде цялата информация. Боев беше дясната ръка на Банев", казва още Джопрджино.

Попитан дали с колегите му някога са успявали да запишат обаждане от Брендо, той отрича. Въпреки това италианските разследващи са успели да докажат ролята му в престъпната йерархия "заради серия от елементи, които бяха описани подробно в документите".

"Много обстоятелства доказаха, че се касае именно за него. А в съда някои от осъдените, като например Радослав Атанасов и Антонио Мелато, потвърдиха, че начело на организацията стои Банев", посочва италианецът.

Попитан за изтичането на информация от разследването през 2008 г., което бе публично обявено от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов след последното задържане на Банев при операцията "Кокаинови крале", Джузепе Джорджино коментира, че този епизод е провалил залавянето на поредна пратка кокаин. По думите му след това обаче така и не е станало ясно кой е бил "къртицата".

Банев получи 10 години и половина затвор и в Румъния през юни

Преди да получи окончателна 20-годишна присъда в Италия, през юни т.г. Банев беше осъден на 10 години и половина затвор за трафик на 51 кг кокаин и от Апелативния съд в румънската столица Букурещ. Година по-рано той получи на първа инстанция 14-годишна присъда, която бе намалена от магистратите в северната ни съседка.

Заради разследването срещу него в Румъния Брендо бе обявен за международно издирване от Интерпол и докато името му все още стоеше в червения бюлетин на организацията той се яви лично в Миланския съд, за да чуе тамошната си присъда по обвинението му като организатор на наркоканал.

Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да бъде предаден, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд (СГС) поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест на Банев. Отговор от Румъния обаче така и не последва и след 4-месечно чакане СГС окончателно прекрати производството.

Дни преди старта на делото му в Италия в началото на март 2013 г., 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата ѝ. Извършителите на отвличането не са открити и до днес. Докато полицията все още издирваше детето пък, Банев отказа да дава обяснения пред италианския съд, след което бе осъден на две инстанции.

В началото на 2015 г. стана ясно, че българските власти нямат никаква представа къде се намира Банев, тъй като след оправдаването му по делото у нас на втора инстанция, той не е имал забрана да напуска страната и е бе с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". И докато медиите опитваха да разберат къде се намира Брендо, той издаде роман, озаглавен "Съзирам душата на България" и вдъхновен от престоя му зад решетките. В крайна сметка Банев се появи на заседание на Софийския апелативен съд (САС) по делото си в България през септември 2015 г.

Предстои ВКС да се произнесе за втори път по делото му в България

В средата на март т.г. апелативният съд го осъди на 6 години затвор по обвинението му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Доведеният му брат Симо Карайчев, който на първа инстанция получи 3-годишна условна присъда, пък получи 3 години ефективно. Останалите две подсъдими – бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, бяха напълно оправдани.

Делото бе разгледано от САС за втори път, след като Върховния касационен съд (ВКС) го върна на тази инстанция в края на май 2015 г. заради тежко процесуално нарушение. Тогава върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Банев, произнесена от апелативния съд при първото разглеждане на казуса през 2014 г.

На първа инстанция Брендо бе осъден на 7 години и половина затвор от СГС, но така и не се доказа, че личното му имущество е било придобито чрез пране на пари. Добринова, Карайчев и Дишлиева получиха тогава по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок. През 2015 г. ВКС отмени и техните оправдателни присъди, произнесени на втора инстанция.

Евелин Банев и съучастниците му бяха привлечени като обвиняеми по това дело през април 2007 г. Те бяха обвинени, че от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., участвайки в бандата, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като са "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик.

Споделяне

Още по темата

Още от България