Пълен обрат

Брендо е оправдан на втора инстанция за пране на пари от наркотрафик

Софийският апелативен съд промени мярката на Евелин Банев от домашен арест в подписка

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) оправда в петък сочения от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо по обвинението му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик.

Заедно с него за невинни бяха обявени и бившата му съпруга Моника Добринова, доведения му брат Симо Карайчев и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава.

Банев бе осъден по това обвинение на 7 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС) на 15 февруари м.г. Дорбинова, Карайчев и Дишлиева пък получиха тогава по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок. Според отмененото от САС решение на първа инстанция Брендо трябваше да плати глоба от 30 000 лева, както и да възстанови на държавата 21 млн. евро.

Апелативните съдии Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева обаче очевидно приемат, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза. Единствено Георгиева е подписала оправдателните присъди с особено мнение. Какво е то обаче ще стане ясно едва след огласяването на мотивите на съдебния състав по казуса.

След произнасянето на решението си САС промени и мярката за неотклонение на Брендо от домашен арест в най-леката – подписка. Той прекара близо 2 години в следствения арест преди Апелативният съд да смекчи мярката му през март т.г.

Банев, Дорбинова, Карайчев и Дишлиева бяха привлечени като обвиняеми по това дело през април 2007 г., като впоследствие Софийската градска прокуратура (СГП) ги изправи на съд за това, че от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., участвайки в бандата, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като са "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик.

Прокуратурата твърдеше още, че четиримата са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода между края на 2003 г. и 15 февруари 2005 г. Те обаче така и не бяха разпитани по делото.

На 9 юли м.г. пък италиански съд постанови срещу Евелин Банев 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. Това наказание обаче не е окончателно, тъй като предстои по обвинението да се произнесе втората инстанция.

Делото за пране на пари в България срещу Банев бе натоварено със сериозни очаквания да покаже ефективността на борбата с престъпността, тъй като той бе сочен от разследващите за основен "перач" на парите на братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините.

След последния арест на Брендо на 16 май 2012 г. службите се активизираха срещу него, тъй като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го обяви за "кокаинов крал", замесвайки го с международен трафик на дрога в големи мащаби. Последва и екстрадирането му в Италия, където бе осъден на първа инстанция. Впоследствие румънските власти също поискаха Банев да им бъде предаден, за да го съдят, но родният съд отказа.

През м.г. 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата ѝ. Извършителите на отвличането не са открити и досега.

Споделяне

Още по темата

Още от България