Брендо получи 6 г. за участие в банда за пране на пари

САС осъди Симо Карайчев на 3 г. и оправда Моника Добринова и Десислава Дишлиева

Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) осъди на 6 години затвор Евелин Банев-Брендо по обвинението му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик.

Доведеният му брат Симо Карайчев, който на първа инстанция получи 3-годишна условна присъда, ще трябва да лежи 3 години ефективно. Останалите две подсъдими – бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, бяха напълно оправдани.

Делото бе разгледано от САС за втори път, след като Върховния касационен съд (ВКС) го върна на тази инстанция в края на май 2015 г. заради тежко процесуално нарушение. Тогава върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Банев, произнесена от апелативния съд при първото разглеждане на казуса през 2014 г.

На първа инстанция Брендо бе осъден на 7 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС), но така и не се доказа, че личното му имущество е било придобито чрез пране на пари. Добринова, Карайчев и Дишлиева получиха тогава по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок. През 2015 г. ВКС отмени и техните оправдателни присъди, произнесени на втора инстанция.

Евелин Банев и съучастниците му бяха привлечени като обвиняеми по това дело през април 2007 г. Те бяха обвинени, че от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., участвайки в бандата, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като са "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик.

Прокуратурата твърдеше още, че четиримата са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт.

Докато процесът се движеше между инстанциите в България, той получи две присъди за наркотрафик в Италия и Румъния – съответно 20 години, постановени от съда в Милано и 14 години – от съда в Букурещ през м.г.

Именно заради разследването срещу него в Румъния Брендо бе обявен за международно издирване от Интерпол и докато името му все още стоеше в червения бюлетин на организацията той се яви лично в Миланския съд, за да чуе тамошната си присъда по обвинението му като организатор на наркоканал.

Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да бъде предаден, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест на Банев. Отговор от Румъния обаче така и не последва и след 4-месечно чакане СГС окончателно прекрати производството.

Дни преди старта на делото му в Италия в началото на март 2013 г., 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата ѝ. Извършителите на отвличането не са открити и до днес. Докато полицията все още издирваше детето пък, Банев отказа да дава обяснения пред италианския съд, след което бе осъден на две инстанции.

В началото на 2015 г. стана ясно, че българските власти нямат никаква представа къде се намира Банев, тъй като след оправдаването му по делото у нас на втора инстанция, той не е имал забрана да напуска страната и е бе с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". И докато медиите опитваха да разберат къде се намира Брендо, той издаде роман, озаглавен "Съзирам душата на България" и вдъхновен от престоя му зад решетките. В крайна сметка Банев се появи на заседание на САС по делото си в България през септември 2015 г.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?