Брендо получи право да напуска страната

Софийският градски съд (СГС) е отменил забраната на Евелин Банев-Брендо да напуска страната, съобщиха от съда в сряда.

Срещу Банев има обвинение, че е "изпрал" два милиона евро, превеждайки ги през банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев - собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион", който бе убит през май 2005 г.

Брендо е обвинен и за организиране на престъпна група заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев. Разследването за пране на пари срещу четиримата е отделено от производство срещу Константин Дишлиев от края на 2004 г.
През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, а пет дни по-късно в дома си беше убита Йорданка Запрянова - свекърва на Дишлиева. Тя беше смятана за основен свидетел срещу Брендо и снаха ѝ.

Решението на съда за възстановяване на правото на Брендо да пътува е след жалба на защитника му Ина Лулчева. Според нея доводите в постановлението на Софийската градска прокуратура са незаконосъобразни.

Според СГС прокуратурата е злоупотребила с власт, тъй като в случая са налице обвинения не за различни престъпления, а за отделни деяния, спадащи към едно продължавано престъпление.

Според НПК, когато две или повече дела за различни престъпления или срещу различни лица имат връзка помежду си, прокурорът може да ги обедини, ако това се налага за разкриване на обективната истина.

"Клонирането" на дела представлява и заобикаляне на закона, тъй като това явно се използва от прокуратурата като единствена възможност за преодоляване на ограниченията в продължителността на досъдебното производство и наложените в неговите рамки процесуални ограничения, смятат от СГС.

Подобни действия на прокуратурата водят и до незаконосъобразно засягане правата на обвиняемите чрез налагане на ограничителни мерки, се посочва в съобщението.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?