"Кокаинови крале" в развитие

Брендо се оказа търсен и от Италия за участие в трафик на 40 т дрога

Течове на информация провалили акцията на два пъти, Цветанов обвини предшествениците си

Посланик Бенацо, Цветанов, Калин Георгиев и полк. Джоджино. Сн.: БГНЕС

Две седмици след ареста на подсъдимия за пране на пари у нас Евелин Банев-Брендо вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в понеделник успешния край на съвместната акция на МВР, италианските карабинери и Европол, озаглавена от родните служби "Кокаинови крале".

 

Противно на първоначално огласените от министъра причини за задържането на Банев се оказа, че всъщност родните власти подготвят предаването му на Италия, а не на Швейцария. Според разследващите от Апенините той бил замесен в трафика на 40 тона кокаин.

 

Подозренията, че е отговорен и за внасянето на 10 тона от тази дрога в алпийската страна, споделени от Цветанов, всъщност се оказаха съвсем отделен случай, по който има и образувано дело. Официални данни за въпросното швейцарско производство обаче все още не се предоставят нито от МВР, нито от прокуратурата, нито от посолството на страната.

 

Вместо това в понеделник бе свикана специална пресконференция във вътрешното ведомство с участието на италианския посланик Стефано Бенацо, шефа на спецзвеното за борба с организираната престъпност и наркотрафика към карабинерите полк. Джузепе Джорджино, заместник-главния прокурор Галина Тонева и почти цялото ръководство на МВР.

 

Българи и италианци снабдявали Ботуша с кокаин от години

 

Нетипично за подобни мащабни реализации, Цветанов предпочете да предостави на Джорджино правото да разясни разкритата престъпна схема, като се ограничи предимно с политически констатации, че предшествениците му в министерството вместо да помагат на европейските си партньори, са захранвали с информация организираната престъпност. От думите на шефа на спецзвеното към карабинерите стана ясно, че е разбита българо-италианска група, снабдявала с кокаин три области в Италия от години.

 

"Открихме много голям сегмент в България, свързан с Евелин Банев, отговорен според нас, за внасянето на 40 тона кокаин", обясни италианецът, уточнявайки, че по време на акцията са били заловени общо 6 тона от наркотика, съхранявани на кораб и яхта, акостирали на испанското крайбрежие.

 

Въпросното количество от белия прах било пренатоварено на двата плавателни съда от "кораб-майка" в средата на Атлантическия океан. Отговорникът за доставката бил италианец, който си съдействал с българска банда, обясни лаконично Джорджино. Равносметката от акция "Кокаинови крале" са общо 30 задържани, сред които 15 българи, 12 италианци и по един словенец, румънец и грузинец. Сред българската група Джорджино преброи и Брендо.

 

Прокуратурата чака искане за предаване на Банев на Италия

 

По думите на заместник-главния прокурор Галина Тонева предстои да се изчака пристигането на европейската заповед за арест на Банев, издадена от Италия, за да се отправи искане до съда за временното предоставяне на подсъдимия за пране на пари на тамошните власти. Родната прокуратура очаква на Брендо да бъдат повдигнати обвинения на Апенините за участие в престъпна банда и за наркотрафик в особено големи размери.

 

Тонева коментира още, че става въпрос за "задържане по искане за предаване, направено от италианските власти", което доста се разминава с мотивите, с които Софийската градска прокуратура поиска постоянния арест на Банев преди десетина дни. Тогава обвинението представи само записан със СРС-та негов телефонен разговор с бившата му жена, в който той заявява, че ще бяга и "ако ни хване Интерпол, хване". Данни за каквото и да е било искане от страна на Италия или Швейцария обаче не бе представено пред магистратите.

 

Цветанов лаконично обясни тоталното разминаване на информацията, подавана от МВР и прокуратурата непосредствено след заключването на Банев и две седмици по-късно, с мерки срещу изтичането на информация. В личен разговор между него и главния прокурор Борис Велчев била постигната договорка службите да не изпращат никакви материали на държавното обвинение преди окончателното приключване на операция "Кокаинови крале".

 

Два теча на информация забавили операцията

 

Повод за опасенията на разследващите станали два теча на информация през 2007 и 2008 г., забавили реализирането на акцията. Доказателство за второто изтичане, което било доста сериозно, било открито при задържането на Брендо този месец. Става въпрос за писмо от Италия, преведено на български, с което тамошните власти искат от българските си колеги съдействие по отношение на разследване срещу него.

 

Джузепе Джорджино разказа, че изтичането на информация през 2008 г. се случило след съвместна среща между представители на съдебните и полицейските органи в Италия, Испания, Швейцария, България и Хърватия. Два часа след края на срещата всички споделени данни били "на разположение на разследваните лица". Италианецът обаче уточни, че не може да подозира само българските разследващи за теча, тъй като в разговорите са участвали и други техни колеги.

 

Въпреки това министър Цветанов доста убедено коментира въпросната случка, заключвайки, че през 2008 г. службите от Апенините са поискали от родните разследващи съдействие, но "помощта, която са получили е изтичане на информация". Дори шефът на Европол Роб Уейнрайт споделил, че "Брендо е емблематична фигура за Европа и представлява интерес за доста правоохранителни системи в ЕС". По думите на МВР шефа тъмната страна на Банев не била публично известна у нас.

 

"Целият този подем на Брендо започва от хубавите години на демокрацията – 1992, 1993 г.", допълни министърът с уточнението, че задържаният имал "изключително влияние" в държавата.

 

Благодарение на връзките си Банев дори опитал да "обезпечи финансово" двама служители на вътрешното ведомство, "за да бъдат верни играчи в тази игра", но подкупът бил осуетен. Цветанов обаче не сподели конкретни имена, тъй като ставало въпрос само за оперативни данни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?