Брет Кавано - съдията на Тръмп, преследван от бурната си младост

Доналд Тръмп и съдията Брет Кавано

Хванат в капана на бурната си младост, докато бе на крачка да стане член на Върховния съд на Съединените щати, Брет Кавано е магистрат с дълбоко вкоренени консервативни ценности.

В началото на месеца ни бе познат само един Брет Кавано - 53-годишен съдия с безупречно от гледна точка на американската десница потекло и очевидно безукорен баща, отделящ внимание на семейството си.

През последните 15 дни обаче се появи един друг Брет Кавано, разкрит в свидетелства за стари преживявания отпреди повече от четвърт век: един гимназист и студент купонджия с непристойно поведение към момичета от доброто вашингтонско общество.

Което е по лошо, съдията ще трябва да се защитава утре пред сенаторите, от които зависи дали той ще заеме едно от деветте места във Върховния съд на САЩ, от обвинение в сексуално посегателство спрямо 15-годишна девойка в началото на 80-те години, когато и той самият е бил гимназист.

Дали младият Кавано наистина се е държал неподобаващо за един бъдещ правист? Или това са лъжи, съчинени от демократите, които не желаят той да бъде във Върховния съд? Магистратът ще трябва тази седмица да привлече на своя страна американското обществено мнение, противопоставяйки своята дума на думата на тези, които го обвиняват.

Доналд Тръмп няма нужда да бъде убеждаван. Съдията Кавано е "един забележителен човек", станал жертва на операция за "изцяло политическа" дестабилизация, заяви той в понеделник.

Кавано ще разкаже отново за брилянтната си кариера и за дейността си като съветник на президента републиканец Джордж У. Буш. Ще говори за традиционните семейни ценности и за верността си към съпругата си Ашли, с която имат две дъщери.

Преди избухването на скандала, такъв бе образът, който успя да изгради съдията на първото си изслушване в Сената, което трябваше да бъде последният етап преди влизането му в храма на американското право. Той бе номиниран за върховен съдия от президента Тръмп на 9 юли.

"Върховният съд никога не трябва да бъде възприеман като политически пристрастна институция", заяви пред конгресмените Кавано, подчертавайки абсолютната си преданост към конституцията.

Тогава той изглеждаше невъзмутим, въпреки обществените протести, идващи най-вече от жените, разтревожени от опасностите, на които Кавано би подложил правото на аборт.
Кавано е родом от Вашингтон и от десет години работи в апелативния съд - инстанция, известна с важността на делата си и смятана за трамплин.

Той започна кариерата си като помощник на съдията Антъни Кенеди, който в края на юни изненадващо обяви, че се оттегля от Върховния съд.

Брет Кавано е възпитаник на Йейлския университет. Именно в това престижно висше учебно заведение той извадил мъжкото си достойнство пред състудентка по време на пиянско парти. Обвинението бе направено в неделя и е второто по рода си срещу Кавано.

Впоследствие той придоби популярност през 90-те години във връзка с двата скандала през епохата на Бил Клинтън.

Практикуващ католик

Кавано ръководи разследването на самоубийството на приятеля на Клинтън и сътрудник на Белия дом Винс Фостър в рамките на аферата "Уайтуотър", свързана с инвестиции на президентската двойка в недвижимо имущество.

Кавано освен това участва и в изготвянето на доклада на прокурора Кенет Стар за извънбрачните отношения на Бил Клинтън със стажантката Моника Люински.

Консервативният юрист предложи помощта си и на Джордж У. Буш по заплетения случай с преброяването на гласовете във Флорида на президентските избори през 2000 г., на които кандидатът на републиканците се изправи срещу Ал Гор.

Впоследствие, разбира се, Буш го привлече сред преките си помощници при встъпването си в длъжност като президент.

По-късно, като съдия в апелативния съд на Вашингтон, Кавано демонстрира последователността на консерватор при постановяването на решенията си.

Той спечели доверието на републиканците най-вече, след като се обяви срещу закона за здравна реформа "Обамакеър", макар и само по технически мотив.

През 2012 г. съдията бе част от комисия, която отмени акт на Федералната агенция за защита на околната среда, целящ намаляване на замърсяването на въздуха в САЩ.

Наскоро Кавано изрази несъгласието си с решението, позволяващо на незаконно влязла в Съединените щати непълнолетна да направи аборт.

Брет Кавано е отявлен защитник на правото да се носи оръжие, практикуващ католик и участва активно в различни религиозни организации. В свободното си време той тренира отбор на млади баскетболисти. Привърженик е на бейзболния тим "Вашингтон Нешънълс".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?