Бриго Аспарухов бил предпочетен от БСП и заради “мръсната битка”

Бриго Аспарухов бил предпочетен от БСП и заради “мръсната битка”

Везните за издигането на Бриго Аспарухов като кандидат на БСП за кмет на София са натежали и заради факта, че може да води “мръсна битка”. Номинацията на кадровия офицер от бившата Държавна сигурност и бивш шеф на разузнаването е била посочена и лично “благословена” от лидера на соцпартията и премиер Сергей Станишев. Това става ясно от думите на Георги Кадиев, който също бе номиниран за кандидат-кмет, но не му стигнаха малко гласове при окончателното определяне на човека на червените за столицата.

Кадиев обясни, че при изслушване на номинираните за столичен кмет, Станишев му е задал въпрос дали е готов да води “мръсна кампания или мръсна битка – нещо такова”.  “Защото се предполага, че така или иначе ще има някаква компроматна война и всеки, който влезе в нея, трябва да бъде готов да участва”, допълни бившият зам.-министър на финансите пред Нова телевизия във вторник .

Самият Станишев напоследък често заявява, че се опасява от компроматна кампания, а миналата седмица след като внесе документите за регистрация в ЦИК коментира, че “всеки, който използва такива средства като компромати и атаки срещу опонента, губи в кампанията, защото е ясна преднамереността”. Според лидера на социалистите  БСП никога не е използвала подобни средства в своите кампании.

Във вторник Кадиев посочи, че не е отговорил на въпроса на Станишев, защото акцентът в разговора се е изместил и темата за “мръсната битка” е била прекратена. По думите му Аспарухов е бил предпочетен от ръководството на БСП, защото е надделяло мнението за изправяне на “генерал срещу генерал”, т.е Аспарухов срещу Бойко Борисов.  Това било предпочетено и от членовете на градския съвет на БСП в София при гласуването на 31 август.

Според Кадиев лидерът на БСП е казал в прав текст, че “Аспарухов е по-добрата кандидатура”.

По мнението му разликата между него и Аспарухов била не  само в годините, опита и прочие, а и в посланието. “В единия случай имате човек, който е работил в специалните служби, който е генерал, който се предполага, че има умения в една специфична дейност, от която нито аз разбирам, нито нормалният човек разбира – ние всъщност не знаем какво правят в специалните служби, не знаем какви хора управляват, какви бюджети имат. В другия случай имате човек, който идва от частния бизнес, бил е две години заместник-министър на финансите, предполага се, че разбира от финанси.”

Кадиев, който по времето, когато бе зам.-министър на финансите от квотата на БСП открито се обявяваше срещу ДПС и НДСВ, коментира, че не би отишъл при лидера на жълтите Симеон Сакскборугготски за подкрепа, както би направил Аспарухов. Бриго и Симеон от много години са добри познати, а като премиер Сакскобургготски бе поканил бившия шеф на разузнаването за координатор на спецслужбите.  

По думите му ако е бил предпочетен за кандидат, Кадиев нямало да търси подкрепа от НДСВ и ДПС. “Защото, пак ви казвам, не искам да бъда номиниран нито от ДПС, нито от НДСВ. Не считам, че те са партиите, в чиито интерес искам да работя”.

Запитан какви конкретни ангажименти би поискало ДПС срещу една подкрепа на червения кандидат за София, Кадиев каза, че тя може да е срещу “участие в сделки, не знам, дялове, обръчи. Каквото се сетите”.

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?