Бриго Аспарухов фигурира в разработките на НСБОП за Тилев

Премиерският координатор за спецслужбите Бриго Аспарухов фигурира в разработките на НСБОП, свързани с разследването срещу ексбанкера и приятел на Сакскобургготски Атанас Тилев. Това потвърди днес пред mediapool.bg бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Той каза, че по негово време НСБОП е проверявала участието на Аспарухов и на роднини на банкера Тилев във фирмите на икономическата групировка "Дару". Материалите били предадени на прокуратурата, спомни си Йорданов.

Името на Аспарухов е посочено в специален доклад на НСБОП за борбата с икономическата престъпност, твърдят бивши служители на МВР. В него била описана схемата, по която Тилев тайно приватизира "Банка за земеделски кредит" и след това източва капиталите ѝ чрез отпускане на заеми за фирмите си, както и с преводи по негови лични сметки в Швейцария. По времето, когато е изготвен докладът - през 2000-та година, Аспарухов е посочен от НСБОП като ръководител на основната фирма в групировката на Тилев - "Дару финанс".

Материалите по случая са били предадени в Софийска градска прокуратура с предложение за образуване на наказателно производство. Наскоро прокуратурата обяви, че е готов обвинителния акт за фалита на БЗК, но не посочи кои са сред обвиняемите. По времето, когато Тилев е източвал БЗК чрез операции зад граница, Бриго Аспарухов бе директор на Националната разузнавателна служба.

"В отпуск съм, не съм в София и не мога да ви отговоря", заяви днес зам.директорът на НСБОП Красимир Младенов, запитан за подробности. Шефът на НСБОП Румен Миланов пък е в чужбина.

Бившият шеф на разузнаването, който бе обвинен, че е унищожил незаконно агентурното досие на Тилев - агент "Румянцев", сега би могъл да получи достъп и до материали, свързани с разследването срещу бившия банкер. Уговорките, които представители на кабинета правят, че той ще има само съветнически функции, изобщо не изключват възможността му като координатор да чете материали, получени официално от премиера. И единствено от сегашните шефове на службата и техните началници в МВР зависи с доказателствата да не бъде злоупотребено, както стана с досието на Тилев от архива на ДС.

Според бившия шеф на НСС Атанас Атанасов, назначението на Аспарухов за координатор на спецслужбите е категорично доказателство за "зависимостта" на премиера Сакскобургготски от бившата Държавна сигурност. Той посочи, че Аспарухов е разпоредил да се унищожи досието на ръководения от него дългогодишен агент на Първо главно управление на ДС, чиято връзка със Сакскобургготски е известна.

Благодарение на прокуратурата обаче бившият шеф на НРС изобщо не стигна до съд заради унищоженото досие.

Като мотив за прекратяване на делото първо бе използван фактът, че Аспарухов се ползва с имунитет, след като бе избран за депутат от листата на БСП през 2001 г. Върховният съд обаче обяви, че това прекратяване е незаконно. Въпреки това, през есента на 2002 г. Софийската военно-окръжна прокуратурата повторно прекрати делото, но вече с мотив, че няма извършено престъпление. Прокурорското постановление не е минало през съд, а материалите по случая отлежават в специална каса в прокуратурата, съобщава днес в. "Монитор". Според публикацията, по закон главният прокурор Никола Филчев би могъл да го възобнови.

Шефът на Военната апелативна прокуратура Трендафил Трайков заяви пред mediapool.bg, че "теоретично" делото за унищоженото досие на агент Румянцев може да се възобнови, ако е спряно заради депутатския имунитет на Аспарухов. Той обаче не можа да си спомни точно на какво основание то е било прекратено.

"Прокуратурата има важни ангажименти в борбата срещу престъпността и не се занимава с интриги", заяви пък говорителят на Върховна касационна прокуратура Николай Марков на въпрос дали делото срещу Бриго Аспарухов ще бъде довършено.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?