Бриго Аспарухов: Президентът публично предупреди премиера, той го разбра

Бриго Аспарухов: Президентът публично предупреди премиера, той го разбра

Дясната ръка на Бойко Борисов в партийното строителство на ГЕРБ и негов вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов може да стане потенциално опасен за патрона си, защото "властта променя хората до неузнаваемост и понякога завършва с неочакван край". Това коментира бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Бриго Аспарухов пред Нова телевизия във вторник.

Предупреждението е било отправено от президента Георги Първанов по време на пресконференцията, която държавният глава даде в петък миналата седмица, и е било чуто от тези, "които могат да слушат", включително и от премиера Борисов. "Той го разбра", каза Аспарухов.

На пресконференцията Първанов остро нападна двамата вицепремиери в правителството, като подкани Борисов да се освободи от тях.

"Той (президентът - б. ред.) каза нещо много важно...акцентира върху две лица...в качеството им на министри и вицепремиери. Интересен е въпросът защо го прави. Именно президентът защо? За Дянков имам отговор. Дянков е едно бреме, в добрия смисъл на думата го казвам, за премиера, защото трябва да го наблюдава много внимателно и да заглажда негови изяви, негови отношения с определени хора, институции и прослойки от нашето общество", каза Аспарухов.

"Докато с министър Цветанов нещата са малко по-сложни. Бойко Борисов може на Дянков да му нарежда, може да му отменя решения, може да му се поскарва от време на време, тоест контролът върху него е по-сигурен, докато с Цветанов нещата стоят на друга плоскост и си мисля, че той започва да става по-интересен за Бойко Борисов, но и в известна степен човек, който има вероятност да претърпи и развитие в бъдеще", продължи бившият шеф на разузнаването.

Според него е любопитно, че "Първанов подава топката за Цветанов, а Борисов някак си мълчаливо я поема, не реагира върху тези упреци". Това, според Аспарухов, означавало, че премиерът имал нужда от подкрепа в отношенията си с Цветанов, който започва да става "потенциално опасен в бъдещото си развитие за самия премиер".

Аспарухов не се мотивира за твърдението си, но то се вписва във възможните сценарии за развитието на кариерата на Цветанов, които в последно време започнаха да се появяват в медиите като част от играта за вбиване на клин в отношенията му с Борисов. Действително Цветанов бе пуснат като говорител на Борисов по различни конфликтни теми, включително отнасящи се до отношенията му с президента, като на Цветанов бе вменена ролята на лошия, от чиито думи впоследствие се отмята "добрия" Борисов.

Аспарухов потвърди казаното преди ден от бившия министър в първото правителство на СДС Димитър Луджев, че той е човекът, "вкарал" Бойко Борисов в МВР.

"Спомням, че 2007 година по повод кметските избори тогава за София аз казах, че съм помогнал на г-н Борисов да започне работа в МВР, тоест да реализира детската си мечта да се върне отново в системата на МВР. И това е истина", каза Аспарухов, връщайки се на времето, когато се кандидатира за кмет на София и загуби от Борисов.

"Наистина разговарях с тогавашния премиер Сакскобургготски, изразих моето мнение, той го възприе и така Бойко Борисов започна като главен секретар втория етап от кариерата си в МВР", каза бившият шеф на НРС, но избягна да отговори на въпроса откога и откъде познава Борисов, който преди да стане главен секретар на МВР, бе шеф на частна охранителната фирма "Ипон", наета да пази Симеон Сакскобургготски..

Аспарухов не обясни и защо Борисов вече в качеството му на главен секретар впоследствие се е обърнал срещу него и се е включил към хората, които накараха Симеон да се откаже от идеята си да вземе бившия шеф на разузнаването за свой съветник по сигурността.

Той призова Първанов да публикува стенограмата от разговора, провел по онова време с Борисов и с тогавашния директор на полицията Васил Василев, в който се е включил и посланикът на САЩ Джеймс Пардю. След този разговор Сакскобургготски се отказа от назначението на Аспарухов.

Според Аспарухов щом президентът твърди, че всички разговори и срещи в президентството се стенографират и записват, а записите се пазят, е добре този разговор да се публикува, за да се научи истината.

Ако пък няма запис, значи има двойни стандарти, завърши Аспарухов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?