Бриго Аспарухов: Скоро и у нас ще има атентати

Бриго Аспарухов: Скоро и у нас ще има атентати

Бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов заяви, че не е далеч времето, когато атентати ще има и в България.

"Правителствата, включително и българското, не разбират, че единствената сила, която може да се противопостави на тероризма, са специалните институции – ако не осигурят спокойствие и средства на тези институции, ще берат проблеми", коментира Аспарухов пред бТВ.

По думите му специалните служби са предупреждавали за опасността от терористичен акт, но политиците "са се туткали”, вместо да вземат решение.

По думите му до момента не сме имали възможност да измерим слабостта или силата на службите ни, но те са "в едно състояние на притеснение и страх поради непрекъснатите промени, непрекъснатият политически натиск, който се упражнява върху тях”.

Аспарухов каза, че единственият начин да се спре терористичната вълна е да се унищожи "коренът на злото” – "Ислямска държава”.

По думите му това може да стане само с общите усилия на САЩ, Европа и Русия, но може би вече е късно за пълен разгром на групировката.

"Сякаш идва една ситуация, в която трябва да се засилва едноличният режим и това е един от парадоксите на демокрацията в този ѝ вид. Може би това е началото на разпада или модифицирането на Шенген – всяка страна има правото да защитава сигурността на народа си", коментира Аспарухов.

"И толерантността, и разбирането за демокрация в този ѝ вид е слабо звено”, каза Аспарухов.

Споделяне

Още от България