Бриго: Приятелски казах на царя да направи Бойко главен секретар

Публикуваме със съкращения интервюто на кандидата на БСП за кмет на София Бригадир (Бриго) Аспарухов (кадрови офицер от ДС и бивш шеф на НРС) в предаването “Денят започва” на БНТ.

Водещ Асен Григоров: Част от коментарите също вчера и онзи ден бяха за това, че вие сте едва ли не персонална номинация на премиера Станишев.

Бриго Аспарухов: Нелеко се стигна. След много задълбочена дискусия в градската организация, в пленума на градската организация. Това показа, че градската организация е жизнена, демократичните принципи са дълбоко вкоренени в нейната работа.

Ваша ли беше идеята...или някой от БСП ви предложи?

Нормално е да се роди такава идея. Естествено, че имаше и предложения, и опипване на почвата. След сериозен дълъг анализ и аз самият реших, че това е едно предизвикателство, сериозно, и то добро, и че е възможно да се включа в тази борба, която искам да бъде по мое виждане конструктивна, лоялна, коректна.

Вие, изглежда, знаете много неща за Бойко Борисов.

Ами всички знаем за него много неща. Той е популярна личност. На публичната сцена е от доста отдавна, от шест години.

Понеже вчера ви слушах по Националното радио. Много силно впечатление ми направи една ваша фраза. Тя беше, че вие имате голяма заслуга за това, което Бойко Борисов представлява днес.

Е, не казах голяма в интерес на точността, а, че имам заслуга за неговото развитие.

И каква е вашата заслуга?

Ами, да. Той имаше голямо желание да се върне в системата на МВР и това стана.

В смисъл вие сте му помогнал?

Да, най-приятелски.

Как? Като сте го предложил на Симеон Сакскобургготски за главен секретар?

Ами нещо подобно, да.

Да или не?

Да, да.

Вие сте го предложили на Симеон Сакскобургготски за главен секретар. Защо?

Бойко Борисов е човек, който вдъхва респект, сигурност, увереност. Освен това желанието му да работи отново в системата на Министерството на вътрешните работи е огромно, което той сам заявява.

Означава ли това, че ако вие спечелите изборите, пак ще му помогнете да се върне обратно в системата на МВР, защото сега пък БСП, която ви издига, управлява държавата?

Г-н Григоров, времето тече неудържимо и докато си говорим, докато разнищваме...

Вие тръгвате на политическа борба. ГЕРБ, чийто лидер е Бойко Борисов, е основен опонент на социалистическата партия.. Ако вие сте приятели и го подкрепяте във всичките му действия, как ще водите тази битка?

Ами това е европейското поведение, цивилизованото поведение. Не балканското - да гледаме кой с какви връзки е бил, в какви отношения е бил. Това трябва да бъде състезание на идеи, състезание на виждания, на визии как да се развива градът.

Да, де, ама вие сега казвате той е силен, мотивиран човек, изявен.

Ама оставете рекламата за Бойко Борисов на неговия пиар.

Ама вие я направихте. Аз просто ви цитирам отпреди секунда.

Аз съвсем накратко изразих моето мнение за неговата личност. И мисля, че темата ни по този въпрос трябва да приключи.

Е, защо тогава, след като вашето мнение за неговата личност е положително, сега искате да му дръпнете черджето, образно казано, под кметския стол?

Не аз. Това е една демократична процедура, утвърдена във всички европейски държави. В целия свят, където има демократични общества, се провеждат избори и човек, колкото и добре или лошо да управлява, в един момент се явява на избори и тези избори казват да си отиде или да остане отново на този пост. В случая сме изправени пред едни бъдещи избори за общински кметове.

Борисов: “Аспарухов не е противник.” Това е малко подценяване, да ви кажа честно. Значи той казва, аз го гледах по новините...

Трябва да се воюва за добра оценка. Това е предизборната борба.

Той казва “какъв е този Бриго Аспарухов, да се яви Овчаров да спори с мене”.

Предизборната битка е воюване за авторитет, воюване за доказване на идеи, воюване за доказване и обосновка на програми за развитие на столицата в конкретния случай. Защото мога да ви кажа, че за съжаление София изостава в своето развитие в сравнение дори с други български градове. Да не говорим за европейските.

С коя част от работата сегашният кмет не се справя?

Ами проблемите ги знаем всички. Те са нерешими обаче от един кмет, ако не се мотивира гражданството да се включи в тази битка за решаване на проблемите. И не само това. Столицата ни получи един етикет, че е столица на ЕС, но съдържанието ѝ все още не е европейско. Проблемите с чистотата, те са известни до втръсване, проблемите с пространствата, които са публично достъпни - паркове, градини. Проблемът с паркирането. Ужасен проблем, който в европейските държави вече не е тотално решен, но се решава успешно. София има тези възможности.

Всичко това Бойко не успява да го свърши, Борисов, а вие имате друго...

Не само Бойко, а и кметската администрация, която е под негово ръководство. Липсват пари, средства, оказва се, че средства има в ЕС, трябва да съумеем да ги усвоим тези средства, да убедим европейските финансови институции, че тези пари са ни необходими, първо, да ги поискаме, второ и трето, да можем да ги усвоим в пълен обем в полза на обществото.

Значи политически ако погледнем, вие няма да атакувате сегашния кмет за това, което е свършил до момента, аз така ви разбирам, а ще се опитате да спечелите гражданите с нови идеи?

Точно така, правилно ме разбирате.

Вълните на Цариградско примерно компромат ли са или не?

Трябва да питате специалистите защо се получи така, аз нямам представа…

Не, дали са компромат като тип, примерно, вие излезете в един дебат и му кажете: виж сега, един булевард не може да направиш тук.

Евтин компромат е това..Предлагам ви, ако искате, темата за компроматите да я разискваме друг път, какво е компромат, как трябва да изглежда един компромат.

Ще търсите ли подкрепа от други политически сили?

Във всички посоки.. Първо в широкия спектър на гражданството в София, защото лично моето мнение е, че идва времето когато гражданите, жителите на София вече не се делят на цвят, защото проблемите ги затискат, душат ежедневно. И какво от това, че си член на БСП или на СДС, когато не са ти уредени нещата в собствения град и пред собствения дом.

“НДСВ може да подкрепи Бриго Аспарухов за кмет” - заглавие във вестник “Сега”. Генералът бил издигнат за кандидат на БСП в София след сондаж с коалиционните партньори.

Такъв сондажа няма, казвам го най-отговорно.

Отговорно казвате, че Сергей Станишев не е разговарял със Симеон Сакскобургготски преди да изкара на светло вашата номинация?

Аз заявявам, че аз не съм водил такива разговори с никого от ръководството на НДСВ, но съм убеден…

Вярно ли е, че поддържате близки отношения с г-н Сакскобургготски?

Да.

Една дума накрая за последния засега известен кандидат г-н Тити Папазов, който пък вади всяка неделя въпроси към г-н Борисов, който очевидно вие няма да правите, както казвате.

Напротив, и аз ще задавам въпроси, но те няма да бъдат с цел да компрометират или с цел да оронят авторитета или достойнството на сегашния кмет. Тоест това ще бъде един феър плей. Тоест една коректна игра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?