"Брикел" плаши да спре топлата вода и парното на Гълъбово, Сливен и Перник

"Брикел" плаши да спре топлата вода и парното на Гълъбово, Сливен и Перник

"Брикел" предупреди, че жителите на Гълъбово, Сливен и Перник може да останат без парно и топла вода заради "неправомерно" спиране работата на дружеството. Това се казва в разпространена позиция до медиите от компанията, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки.

По-рано Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи, че е прекратена работата само на част от мощностите, свързани с горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Причината за спиране на мощностите беше горенето на нерегламентиран отпадък.

"Брикел" ЕАД се занимава с производство на топлинна и електроенергия, както и с производство на брикети, част от които се използват за гориво в ТЕЦ-ове, а друга се продават на пазара.

Mediapool не успя да се свърже с изпълнителния директор на "Брикел" Янилин Павлов по телефона и към момента не получило отговор на запитването си защо дружеството не произвежда брикети. Спирането на мощности от ТЕЦ "Брикел" по никакъв начин не е обвързано с производството на брикети, твърдят специалисти.

За да бъде възстановена работата на ТЕЦ "Брикел" са били поставени условия на дружеството.

Предписаните мерки са били поставяне на камери, увеличаване на контрола, както и "такива по отношение на биомасата и RDF горивото", посочват от "Брикел" АД. От дружеството уверяват, че те са изпълнени, но въпреки това мощностите не са пуснати.

"Прекратяването на нашата цялостна дейност за по-дълъг период от време крие редица рискове. Целта на разпространяването на настоящото съобщение е да се опитаме да очертаем двата основни проблема, които се очаква да възникнат, в случай, че се стигне до ситуация, в която работата ни остане спряна по-продължително", се казва в съобщението на "Брикел".

Около 35 000 домакинства могат да останат без топла вода и парно

Фабриката за брикети не може да произвежда "обогатено енергийно гориво" и това поставя под заплаха отоплителните сезони в Гълъбово и в Сливен, както и доставките на битова гореща вода в Сливен и в Перник, се казва в съобщението на "Брикел". В него не е посочено каква е причината да не могат да произвеждат гориво.

В Гълъбово около 2000 домакинства използват централно отопление и са абонати на ТЕЦ "Брикел". Освен тях ТЕЦ-ът обслужва още 7 учебни заведения, 6 културни центъра, както и местната многопрофилна болница за активно лечение. Осигурява и топлоснабдяване на 3 сгради на община Гълъбово, Районния съд, както и на Общинската дирекция на МВР. От години имаме практика да осигуряваме топлинна енергия под формата на дарение на голяма част от общинските и републиканските обекти, твърдят от "Брикел".

Посочват, че абонатите на "Топлофикация Сливен" са над 13 000 домакинства.

Освен тези дружества, обогатено енергийно гориво се пласира и към "Топлофикация Перник", което означава, че липсата му може да доведе и до проблеми с подаването на топлина и битова гореща вода към Перник, се казва в съобщението на "Брикел".

Абонатите на "Топлофикация Перник" са около 20 000. В началото на септември те останаха без топла вода, след като РИОСВ-Перник спря работата на два парогенератора в ТЕЦ "Република", заради изгаряне на слама. След изпълнение на предписанията мощностите бяха пуснати отново миналата седмица. Около една трета от горивото в ТЕЦ "Република" са брикети от "Брикел".

Риск около 7000 миньори да останат без работа

Другият риск от продължителното спиране на ТЕЦ "Брикел", според компанията свързвана с Ковачки, е, че около 7000 миньори от "Мини Марица Изток" може да останат без работа, става ясно от съобщението на "Брикел" ЕАД.

Причината е, че брикетите се произвеждат от въглища, а те се купуват изцяло от "Мини Марица Изток". По осреднени данни на месец "Брикел" купува около 250 000 тона въглища от държавното дружество.

"Ние осигуряваме голяма част от техния пласмент. Доколкото ни е известно в "Мини Марица Изток" работят над 7000 души. Питаме се какво ще се случи с част от работните места на тези хора, в случай, че ние спрем да купуваме това огромно количество въглища ежемесечно?", се казва в позицията на "Брикел".

По тази причина от компанията апелират всички институции, да се ангажират по-сериозно с проблема със затварянето на "Брикел" ЕАД и да вземат под внимание възможните социални и икономически проблеми, които ще възникнат при евентуално удължаване на периода, в който дружество не може да изпълнява нормална производствена дейност.

Към момента няма официална позиция от страна на МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес