Британец на съд за измами с български имоти

Британският гражданин Пол Чарлстън е обвинен като лидер на група, продала дялове в несъществуващи недвижими имоти най-малкото на 35 свои сънародници, живеещи в Майорка, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Жертвите, предимно пенсионери, прекарващи дните си на Балеарските острови, са били убедени да инвестират спестяванията си в компания, твърдяща, че строи 18 000 луксозни апартаменти в различни курорти в България.

На клиентите била обещана невероятна възвращаемост на инвестициите. Това извършили агенти на компанията, използващи агресивна телефонна тактика.

Но проектите, рекламирани чрез интернет сайтове и лъскави брошури, показващи хотели, игрища за голф и ски-писти, се оказали несъществуващи и инвеститорите станали подозрителни, когато от компанията започнали да не отговорят на телефонните позвънявания.

Всичко излязло наяве, когато един от инвеститорите наел частен детектив за разследване на компанията, представяща се под името "Черноморска инвестиция" със седалище в Палма де Майорка.

Оказало се, че Пол Чарлстън и неговият бизнес-партньор - канадецът Брайън Гейфинг - живеят на остров Майорка в луксозни жилища и децата им учат в най-добрите частни училища. Двамата са били арестувани от полицията на острова през ноември 2008 година.

Прокурорът Педро Хорах заяви в съда, че двамата мошеници са задигнали най-малко 6.8 милиона евро и че тези парите са "изчезнали яко дим" през офшорни компании от България до Мароко.

В петък срещу тях започва процес и ако те бъдат признати за виновни, могат да получат по 14 години затвор за финансови измами. Други трима съучастници, сред които приятелката на Чарлстън, са заплашени с присъди до 6 години лишаване от свобода.

Споделяне

Още от Имоти