Британец, обвинен за крупна измама, остава в български арест

Варненският окръжен съд (ВОС) наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” в четвъртък за британския гражданин, роден в Нигерия, Уилям Найндейс (43 год.), който е издирван от германските власти за извършена банкова измама в големи размери. Той бе задържан от полицията във Варна и е оставен в ареста на основание на Европейската заповед за арест, разпоредена от прокуратурата в Карлсруе.

В Германия Ейвънс се разследва за банкова измама в размер на 280 хиляди евро, извършена в периода 20 април - 3 май тази година. Той е обвинен, че е “източил” ценни книжа на германката Н. Зайдел и е превел парите от спестовна каса в Карлсруе към Пощенска банка - клон Варна. След това ги изтеглил в брой. Германската полиция е засякла Евънс едва след като той се е опитал да прехвърли 1.5 милиона евро от парите на Зайдел.

Пред съда Ейвънс заяви, че никога не е бил в Германия и не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват, но според Европейската заповед за арест българският съд не разглежда по същество доказателства в процеси, водени в друга държава на ЕС.

При задържането му полицията е открила в британеца 315 000 евро, множество златни накити и мобилни телефони.

Споделяне

Още от България