Британец разпространявал мутирал щам на полиомелит в продължение на 30 години

Британец разпространявал мутирал щам на полиомелит в продължение на 30 години

Британец с имунна недостатъчност е разпространявал изключително опасен мутирал щам на вируса на полиомиелита в продължение на почти 30 години в резултат на ваксинация в детството, пише "Гардиън". Откритието е повод за предупреждение към други пациенти, които биха могли неволно да предизвикат епидемии на болестта в регионите, където хората не са достатъчно защитени.

Учени са анализирали над 100 проби от мъжа и са открили мутирали версии на полиомиелит - заболяване, което може да доведе до парализа. Изследователите смятат, че той е разпространявал мутиралия щам в течение на 28 години. Мъжът е преминал през пълен курс на ваксинация, но по-късно е установено, че страда от състояние, което потиска имунната система и се отразява на способността на тялото да унищожава вируси в храносмилателната система.

Ваксинираните срещу полиомиелит хора не са изложени на риск, но в държави, където рутинните ваксинации не се изискват пациенти с подобна имунна недостатъчност биха могли да предизвикат епидемия на болестта. Откритието, съобщено в журнала Plos Pathogens, е изключително важно за здравните власти, които са съвсем близо до изкореняването на полиомиелита от трите държави, където вирусът все още циркулира - Пакистан, Афганистан и Нигерия. За да бъде напълно премахната болестта, мутиралите ѝ версии трябва да се унищожат. Световната здравна организация възнамерява да тества нова ваксина идващия април.

Откриването на мутирали щамове на полиовируса във Великобритания, а по-рано и в Словакия, Финландия и Естония поставя допълнителни пречки пред постигането на крайната цел. Медицинските власти изтъкват, че високите нива на ваксинация са от изключително значение за премахването на болестта.  

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?