Британецът Джордж Озбърн е сред кандидатите за наследник на Лагард в МФВ

Джордж Озбърн

Бившият министър на финансите на Великобритания Джордж Озбърн влиза в редиците на кандидатите за наследник на Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд (МВФ), съобщиха британски медии, цитирани от Франс прес.

Няколко вестника се позовават на обкръжението на Озбърн, според което той е в добра позиция да получи подкрепа от британските, американските и китайските власти.

Бившият финансов министър (2010 - 2016 година) в консервативното правителство на Дейвид Камерън трябва да получи първо подкрепата на следващия британски премиер. За този пост в Консервативната партия се конкурират Борис Джонсън и Джереми Хънт.

Според консервативния вестник "Дейли телеграф" Озбърн, който работеше активно срещу Брекзит, планира неформални контакти с екипите на двамата кандидати. От 2017 година бившият финансов министър е главен редактор на лондонския вестник "Ивнинг стандарт", който неотдавна изрази подкрепата си за Борис Джонсън, фаворит в надпреварата за премиерския пост.

Озбърн се надява на подкрепа от Китай, тъй като мандатът му като финансов министър съвпадна със сближаване между двете страни. Той разчита на подкрепа и от САЩ, където има много приятели в Републиканската партия, твърди в. "Файненшъл таймс".

Медиите във Великобритания сочат като друг кандидат за мястото на Лагард управителя на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни. Мандатът на Кaрни начело на британската централна банка е към края си и компетентността му е призната, включително и в МВФ.

Друг аргумент в подкрепа на кандидатурата му е, че той има канадско, британско и ирландско гражданство. Това означава, че на теория би могъл да бъде кандидатът, който да представлява Европа, откъдето идват всички ръководители на МВФ от създаването на организацията през 1944 година.

Другите имена, които се спрягат за поста на Лагард, която бе номинирана да оглави Европейската централна банка, са управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, генералният директор на Креди Суис (Credit Suisse) от френско-котдивоарски произход Тиджан Тиам, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Моксовиси, както и още един французин - членът на управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре.

За потенциален наследник на Лагард се спряга и името на българката Кристалина Георгиева, която заема висок пост в Световната банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?