Британка бе обявена за най-добър учител в света и получи награда от 1 милион долара

Андрия Зафираку получава наградата

Британката Андрия Зафираку, начална учителка в проблемен район в Лондон, бе обявена на церемония в Дубай за най-добър учител в света и получи награда от един милион долара, предаде Франс прес.

"Поздравления на Андрия Зафираку, че спечели титлата най-добър учител в света - най-хубавата професия в света", написа в Туитър емирът на Дубай Мохамад бин Рашед Ал Мактум, след като връчи наградата на лауреатката.

На церемонията присъства световният шампион във Формула 1, британецът Луис Хамилтън, който донесе приза със спортен болид, ескортиран от дубайската полиция.

Зафираку бе една от 10-те финалистки измежду 30 000 кандидати от целия свят, които участваха в международния конкурс за най-добър учител в света. Тя преподава в общинското училище на Алпертън - многоетнически беден район в северен Лондон, посочиха организаторите.

 

Научила е основни думи и фрази от 35-те езика, говорени в нейното училище - включително хинди, тамилски и гуджарати - и може да общува с учениците си и техните родители, мнозина от които са бежанци. Освен това Зафираку е въвела реформа на учебната програма, за да я направи по-близка до всекидневието на своите ученици.

Конкурсът за най-добър учител се организира за четвърти път от фондацията Варки (Varkey), работеща в Дубай. Наградата е финансирана на траншове, с условието, че лауреатът ще остане учител най-малко пет години.

Фондацията е основана от индийското семейство Варки, които са се заселили през 50-те години на миналия век в Обединените арабски емирства, по онова време британски протекторат. Фамилията е натрупала състояние, като е изградила мрежа от частни училища, предназначени първоначално за децата на заселници от западни страни или от Индийския субконтинент, настанили се в страните от Персийския залив по времето на петролния бум, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят