Британска банка отхвърли обвиненията, че е изпирала ирански пари

Британска банка отхвърли обвиненията, че е изпирала ирански пари

Британската банка Standard Chartered отхвърли обвиненията на американските власти, че е извършвала незаконни операции с Иран. Това се казва в прессъобщение на финансовата институция, разпространено във вторник.

На 6 август, в понеделник, стана известно, че финансовите регулатори на САЩ са обвинили американското поделение на Standard Chartered, че в периода 2001-2007 (според други данни - 2001-2010 г.) е извършила около 60 хиляди незаконни финансови операции с ирански компании на обща стойност 250 млн. долара.

Банката е заподозряна и за умишлено фалшифициране на отчетността с цел да се прикрият транзакциите с Техеран, които подлежат на санкции от САЩ. За тези операции, предполагат в департамента по финанси на Ню Йорк, банката е спечелила "стотици милиони долари".

Американските власти предполагат, че британското ръководство на банката е знаело за незаконните операции, потвърждение за което е писмото на един от топ-мениджърите на американското поделение с предупреждение в него към лондонската управа за опасността от "сериозни наказателни преследвания".

Ръководството на филиала на Standard Chartered в САЩ е привикано на 15 август в нюйоркски съд, за да даде обяснения по повдигнатите обвинения. На банката може да бъде отнет американският лиценз.

В съобщението от Standard Chartered се казва, че банката винаги е сътрудничила на властите и е наемала независими одитори за проверка на операциите в съответствие с американските санкции по отношение на Техеран. Банката уверява, че над 99.9% от транзакциите съответстват на изискванията на американските власти. От Standard Chartered отбелязват, че преди около пет години са преустановили работата си с ирански клиенти.

Покрай развитието на скандала и повдигнатите обвинения акциите на Standard Chartered спаднаха на 7 август с повече от 15% до 12.4 паунда за акция.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?