Британска депутатка беше осъдена на затвор за 16 км превишена скорост

Фиона Онасаня

За първи път от три десетилетия - британски депутат влиза в затвора, съобщи Би Би Си.

Бившата представителка на лейбъристите, а сега независим депутат Фиона Онасаня ще прекара 3 месеца в затвора, след като отказа да се признае за виновна за шофиране с превишена скорост и опита да заблуди съда, че не тя е управлявала автомобила, съобщи Би Би Си.

Нарушението е извършено през юли 2017 г., само 6 седмици след като Онасаня е избрана за депутат от опозиционната Лейбъристка партия. Адвокаткатаешофирала колата си с 66 км/ч при разрешена максимална скорост на пътя от 50 км/ч.

Вместо да плати полагащата ѝ се глоба, депутатката решила да прехвърли вината на своя брат, който декларирал, че той е карал автомобила, заснет от камера да извършва нарушение.

По време на делото обаче прокуратурата успява да докаже, че не само Онасаня е била зад волана, но е изпращала и текстови съобщения с телефона си по това време.

Съдия Джереми Стюарт Смит постанови ефективни присъди за депутатката и брат ѝ - съответно 3 и 10 месеца затвор.

35-годишната Фиона Онасаня е под натиск да напусне депутатското си място, но отказва с мотив, че няма други доходи. Тя вече е изключена от Лейбъристка партия и се явява независим народен представител.

За да бъде отстранена от парламента, трябва избирателите ѝ от район Питърбъроу да организират подписка, в която да участват най-малко 10% от имащите право на глас.

Събирането на подписи обаче не може да започне, тъй като тя смята да обжалва присъдата. Така, дори в затвора, тя ще продължи да получава депутатското си възнаграждение, което е 78 000 лири на година. Според правилата заплатата ѝ може да бъде спряна само при присъда от над година лишаване от свобода.

Това е втори случай за последните 30 г., когато действащ народен представител във Великобритания е пратен зад решетките. През 1991 г. Тери Филд бе осъден на 60 дни затвор за неплатени 373 паунда местни данъци.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?