Британска парламентарна комисия: "Фейсбук" се държи като цифров гангстер

Британска парламентарна комисия: "Фейсбук" се държи като цифров гангстер

Британска парламентарна комисия издаде доклад, в който обвини интернет компанията Фейсбук в умишлено нарушаване на законите за поверителност на личните данни и борбата с антиконкурентните практики във Великобритания и призова за по-голям надзор върху социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Докладът за фалшивите новини и дезинформацията в социалните медии беше публикуван след 18-месечно разследване. Той беше подготвен от парламентарната медийна комисия, която заяви, че социалните медии би трябвало да следват задължителен етичен кодекс, чието спазване да се наблюдава от независим регулаторен орган, за да има по-добър контрол върху вредното или незаконно съдържание.

Докладът конкретно посочи Фейсбук, чиято структура според него изглежда е замислена така, че да "скрива знанието и отговорността за конкретни решения".

"Очевидно е, че Фейсбук умишлено и съзнателно е нарушила законите за поверителността на личните данни и борбата с антиконкурентните практики", се казва в доклада, който обвинява изпълнителния директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг, че е проявил неуважение към британския парламент, като е отказал многобройни покани да се яви пред медийната комисия.

Според доклада "не би трябвало да се позволява на компании като Фейсбук да се държат като "цифрови гангстери" в света на интернет, смятайки, че стоят пред или над закона".

Докладите на парламентарните комисии имат за цел да оказват влияние върху правителствената политика, но нямат задължителен характер.

Фейсбук заяви, че споделя "тревогите на комисията за фалшивите новини и честността на изборите" и е отворена за "смислена регулация".

"Макар че имаме да свършим още работа, ние не сме същата компания, която бяхме преди година", каза Карим Палант, който ръководи политиката по обществените въпроси на Фейсбук във Великобритания.

"Утроили сме до 30 000 числеността на екипа, работещ за откриване и защита на потребителите от лошо съдържание, и сме инвестирали доста в машинно обучение, изкуствен интелект и технологии за компютърно зрение, за да помогнем за предотвратяване на подобни злоупотреби", заяви той.

През юли комисията издаде междинен доклад със сходни заключения, а през декември публикува много документи, представящи доказателства, че Фейсбук е използвала огромното количество потребителски данни, с което разполага, като конкурентно оръжие, често по начини, чиято цел е била да бъдат държани потребителите ѝ в неведение.

Фейсбук и други интернет компании са подложени на все по-засилено наблюдение за това как боравят с потребителските данни и са остро критикувани, че не правят достатъчно, за да спрат злоупотребата с техните платформи от групи, опитващи се да оказват влияние върху избори.

Споделяне

Още от Свят