Британска петиция срещу свободното движение на българи и румънци

Партията на независимостта заговори "трансилванска имиграция", която ще пие кръв

Британска петиция срещу свободното движение на българи и румънци

Британският парламент ще обсъди възможността за масова имиграция на българи и румънци след отпадането на ограниченията за тях от 1 януари 2014 година.

Това става, след като повече от 145 хиляди британци подписаха електронна петиция до правителството на Дейвид Камерън за удължаване с пет години на забраната за българи и румънци да работят в кралството, съобщава в. "Дейли стар" във вторник.

 

Британски депутати преди ден призоваха Камерън да действа спешно, за да спре евентуалната имигрантска вълна от България и Румъния.

 

Социологическо изследване на ББС, публикувано в понеделник, посочи, че няма опасност от наплив на граждани на двете страни. Вестници като "Дейли телеграф" обаче използваха проучването, за да посочат, че в страната могат да дойдат 375 000 българи и румънци.

 

Според проучването на ББС само един процент от населението на Румъния и едва 4.2 процента от населението на България търсят активно работа във Великобритания.

 

Обърнати в числа тези проценти обаче изобщо не са малки. Това са 214 000 румънци и 310 000 българи, отбелязва обаче в. "Експрес", цитиран от БТА. Тук става дума за хора, които още отсега търсят активно работа във Великобритания, а какво остава след още осем месеца, когато ще паднат ограниченията.

 

През януари британското правителство получи доклад, в който се съдържа оценка колко българи и румънци ще дойдат във Великобритания, но министрите отказаха да оповестят тези данни, припомня изданието. Разбира се, ако министрите не се притесняваха от политическите последици от публикуването на тези данни, те с радост щяха да го направят, отбелязва вестникът.

 

"Дейли телеграф" коментира начина, по който Британската партия на независимостта извлича дивиденти от страховете на британците от имигрантска вълна от България и Румъния. Партийната риторика в тази насока е доста цветиста.

 

В понеделник говорител на партията заговори за "трансилванска имиграция, която ще извади от бизнеса почтени, здраво работещи британски вампири и направо ще им изпие кръвта", визирайки легендата за Дракула. За някои тори въпросът с имиграцията поражда двойно безпокойство. Те са притеснени от самата имиграция като факт, но и от това, че Британската партия на независимостта ще се справи по-добре при извличането на дивиденти от този проблем,обобщава вестникът.

 

По повод допитванията, свързани с евентуален наплив на имигранти, в. "Гардиън" задава въпроса дали като цяло на подобни проучвания трябва да се вярва. Като пример изданието посочва, че миналата година в. "Сън" публикува данни от допитване, че 48 процента от британците искат да напуснат страната си.

 

"Хъфингтън пост" цитира изказването на консервативния британски депутат Филип Холобон, според когото основната причина, поради която на румънците трябва да се попречи да се преместят във Великобритания, е броят на румънците, извършващи престъпления в тази страна.

 

Депутатът посочва, че сега има вълна от крадци на чанти и джебчии в лондонското метро и осем от десет от тези обирджии са именно румънци.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа