Британска петиция зове да не се допуска Тръмп да бъде приет от кралица Елизабет

Английското чувство за хумор се прояви по време на предизборната кампания в САЩ: колаж на кралицата, която наема Джеймс Бонд да се справи с Тръмп.

Над 300 000 души подписаха за броени часове онлайн петиция срещу държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. При това положение искането трябва да бъде разгледано от британския парламент.

Петицията бе публикувана в неделя на сайта на британския парламент, в който се публикуват официални проекти на депутатите и правителството. Тя призовава да се забрани държавно посещение на Доналд Тръмп във Великолбритания, тъй като при такива визити кралицата приема държавния глава на чужда държава.

Авторите на петицията се мотивират със сексистките възгледи на Тръмп и вулгарното му поведение, които според тях изключват възможността 45-ият президент на САЩ да бъде приет от кралица Елизабет или принца на Уелс. Посочва се, че такъв прием може да постави кралицата в неловко положение, предаде Би Би Си.

Петицията обаче не изключва възможността Тръмп да направи работно посещение във Великобритания, без да се среща с членовете на кралското семейство.

"На Доналд Тръмп в качеството му на ръководител на американското правителство трябва да бъде разрешено да влезе във Великобритания, но той не бива да бъде канен на държавно посещение", се посочва в текста.

"Добре документираното му женомразство и вулгарност го лишават от правото да бъде приет от Нейно величество кралицата (Елизабет Втора) или принца на Уелс. Следователно, по време на мандата си Тръмп не бива да бъде канен на официално държавно посещение", призовава петицията.

Според съществуващите правила, ако петицията бъде подкрепена от над 10 хиляди човека, правителството е задължено да обяви официалната си реакция на искането. Ако петицията набере над 100 хиляди подписа, парламентът може да започне дебат по поставения въпрос.

При събраните вече 300 хиляди подписа, депутатите са задължени да обсъдят въпроса.

Споделяне

Още от Свят