Британска заместник-министърка на здравеопазването е с коронавируса

Парламентарният заместник-министър на здравеопазването на Великобритания Надин Дорис

Парламентарният заместник-министър на здравеопазването на Великобритания Надин Дорис е заразена с новия коронавирус.

Дорис, която има важна роля в съставянето на британската стратегия за борба с коронавируса, се почувствала зле на 6 март. Вчера е било потвърдено, че е заразена с Ковид-19. Тя е поставена в изолация, като здравето ѝ се подобрява.

Според в. "Таймс" 62-годишната заместник-министърка през последните дни се е срещала със стотици хора, включително с депутати, а на 5 март е посетила прием, устроен от премиера Борис Джонсън в резиденцията му на "Даунинг стрийт" 10 по повод Международния ден на жената.

В събота тя се е срещала с гласоподаватели в избирателния си район в Източна Англия. През уикенда развила симптоми, типични за болестта, предизвикана от коронавируса.

По данни на "Таймс" е задействана обичайната процедура за установяване на самоличността на всички, с които Дорис е контактувала. Не се съобщава дали сред тези лица е и премиерът Джонсън и дали той е бил изследван за коронавирус.

Депутатка от опозицията, контактувала с Дорийс, бе посъветвана от здравните органи също да се изолира.

Камарата на общините няма да бъде затворена заради коронавируса, каза днес говорителка на британския парламент.

"Понастоящем няма планове за спиране на работата на парламента", се казва в изявлението на парламентарната говорителка. В текста се подчертава, че ръководството на камарата стриктно следва препоръките на здравните власти и е предприело "пропорционални и подходящи мерки" срещу заразата.

Премиерът Борис Джонсън каза, че не е имал близък контакт с младшия министър, така че няма нужда да бъде тестван за вируса, каза източник на Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?