Британската антитерористичната полиция обвини осем души

Антитерористичната полиция във Великобритания обвини за конспирация, участие в убийство и други престъпления, свързани с тероризъм, осем мъже, арестувани преди две седмици.

Единият от тях също така е обвинен за притежание на планове, които биха могли да се използват при евентуална терористична атака срещу финансови институции в Ню Йорк и Вашингтон.

Осемте заподозрени са в ареста от 3 август, след като бяха задържани при полицейски операции в Лондон и още три града. Те бяха задържани по британския закон за тероризма и трябва да се явят в съда в сряда.

Осемте задържани са обвинени за това, че планирали заедно и в съучастие с други неизвестни лица извършване на убийства.

Те също така са обвинени за това, че планирали използване на радиологични материали, токсични газове и химикали иили експлозиви за причиняване на разрушения, предадоха световните агенции, позовавайки се на изявление на полицията.

У двама от задържаните са намерени придобити чрез разузнаване схеми, документи и информация, които биха послужили при подготовка или извършване на терористичен акт срещу сградите на Прюденшъл в Ню Джърси, Нюйоркската фондова борса и Ситигруп в Ню Йорк и на Международния валутен фонд във Вашингтон.

У един от задържаните, Дхърен Барот, са открити два преносими компютъра, съдържащи информация за експлозиви, отрови, химикали и подобни материали.

Кайзар Шафи е обвинен за притежаване на информация или документи, които биха помогнали на лица, подготвящи терористичен акт. У него са открити части от Наръчник на терориста, в които е описано как се приготвят химикали и експлозиви, се посочва в изявлението на полицията.

Към края на юни т.г. са 609 души са задържани по британския закон за борба с тероризма, приет след атаките срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

Споделяне

Още от Свят