Британската армия иска извинение от таблоид

Противоречивите снимки, публикувани в британския таблоид Дейли мирър, на които се виждат британски войници, малтретиращи иракски затворник, са "напълно абсурдни". Това заяви на пресконференция в петък командирът на обвинения за издевателствата кралски Ланкашърски полк бригаден генерал Джеф Шелдън.

Той настоя главният редактор да се извини за неоправданата атака срещу британските военнослужещи.

Шелдън изтъкна, че снимките "само са поставили в опасност" живота на британските войници в Ирак.

Държавният министър на отбраната Адам Инграм заяви преди това, че "неясните фотографии въобще не са били направени в Ирак", позовавайки се на разследване на британската военна полиция.

Разследването на снимките продължава и може да приключи с криминално преследване, каза той.

Снимките бяха публикувани за първи път от в. Дейли мирър на 1 май. На тях се вижда как един или няколко британски войници, за които се твърди, че са от кралския Ланкашърски полк, бият цивилен иракчанин, след което уринират върху него.

Войник от пехотния полк показа в петък пред журналисти многобройните разлики в оръжията, които се виждат на снимката, и тези, използвани във военната част.

Генерал Шелдън каза, че още на 2 май до Дейли мирър е било изпратено писмо, в което са изтъкнати несъответствията от фотографиите. От вестника обаче не са дали отговор на писмото.

"Много държим да знаем кой стои зад тези снимки", добави той.

По думите на Шелдън публикуваните снимки са монтирани фалшификати, като използваните фотографии дори не са правени в Ирак.

Полк. Дейвид Блек, бивш командващ офицер от полка, каза, че е време главният редактор на вестника Пиърс Морган да се извини.

"Време е егото на един редактор да се измери с живота на войника. От читателите, от борда на директорите и акционерите зависи да подложат Пиърс на натиск, за да се извини", каза той.

Полк. Блек изтъкна, че публикуваните снимки са нанесли огромни вреди на полка и на британската армия. "Полкът е съставен от млади мъже и жени...Те заминаха в Басра миналата година, където са изправени пред невероятен риск и нарастващи трудности".

Главният редактор на вестника каза в четвъртък, че няма предоставени официални доказателства, че снимките са фалшиви и затова той няма да подаде оставка. По думите му, снимките "точно илюстрират реалността във връзка с ужасяващото поведение на някои британски войници в Ирак.

Основният съперник на Мирър - таблоидът Сън, предложи 50 000 паудна (88 000 долара) награда за ареста на онези, които са виновни за фалшифицирането на снимките в Мирър.

Споделяне

Още от Свят