Британската джихадистка "Бялата вдовица" е убита в Сирия

Британската джихадистка "Бялата вдовица" е убита в Сирия

Сали "Бялата вдовица" Джоунс – родена във Великобритания и рекрутирана от екстремистката групировка "Ислямска държава", е била убита заедно със сина си при въздушен удар, нанесен от американски дрон в Сирия през юни. Американските власти са уведомили за това британските си съюзници.

48-годишната Сали Джоунс, приела исляма англичанка, получи от британски медии прозвището Бялата вдовица, след като нейният съпруг Джунайд Хусаин (компютърен хакер), боец на групировката "Ислямска държава" (ИД), бе ликвидиран през 2015 г., също от безпилотен самолет.

Някогашната певица в пънк група не е минавала военна подготовка и се е занимавала основно с вербуване на момичета от западни страни в редиците на ИД, както и с разпространяване на пропагандни послания в интернет, съдържащи заплахи към християните във Великобритания.

Сали Джоунс активно е призовавала да се подготвят атентати в родината ѝ и публикувала в интернет инструкции за създаване на взривни устройства. В Туитър тя разказва как е попаднала в Сирия и публикува снимки, на които позира с автомат "Калашников" и пистолет.

Присъединявайки се към ИД, Джоунс се омъжва за "киберджихадиста" Джунайд Хусаин, който бе убит през 2015 г.

Хусаин, както смятат властите, е планирал "варварски нападения в западни страни", включително атентат, който е трябвало да се случи на "мащабни възпоменателни мероприятия".

Джоунс била убита през юни близо до иракската граница, докато се опитвала да избяга от Ракка, бастиона на ИД в Сирия, посочвапредставител на британското разузнаване, който получил информацията от американски колеги. Те изразили увереност, че Бялата вдовица е мъртва, макар да направили уговорката, че не могат да вземат ДНК проби от земята.
Цитираните източници смятат, че 12-годишният син на Джоунс, Джоджо, също е загинал, макар че това също не е 100 процента сигурно.

Джихадисти от ИД са били обявявани за мъртви, след което са се появявали, отбелязва Ройтерс.

Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че е запозната с докладите за смъртта на Джоунс, но не е в позиция да коментира подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?