Британската еврофобска партия на Фараж спечели второ депутатско място

Марк Реклес и Найджъл Фараж

Еврофобската Партия за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж спечели второ депутатско място в долната камара на парламента, побеждавайки консерваторите на премиера Дейвид Камерън на вчерашните междинни избори в Рочестър и Струд, съобщи Ройтерс.

За кандидата на ЮКИП Марк Реклес са гласували 42 на сто от гласоподавателите в избирателния окръг Рочестър и Струд (Южна Англия). Втори е кандидатът на консерваторите с близо 39 на сто, а трети - на лейбъристите със 17 на сто, при избирателна активност малко над 50 на сто.

Кандидатът на либералдемократите, партньори в управляващата коалиция, е получил по-малко от 1 на сто.

Междинните избори в Рочестър бяха предизвикани, след като Марк Реклес, който беше депутат от Консервативната партия, я напусна през септември и се присъедини към ЮКИП.

След обявяването на резултатите Реклес коментира: "След като можем да спечелим тук, ще можем да спечелим в цялата страна."

Загубата е тежък удар за премиера Камерън, който преди вота призова консерваторите да мобилизират всичките си ресурси, за да спечелят. Той лично посети Рочестър пет пъти преди вчерашното гласуване.

Победата за ЮКИП ще разтревожи бизнеса, инвеститорите и европейските партньори, които се притесняват, че Великобритания върви към напускане на Евросъюза. ЮКИП е за незабавно прекратяване на членството в ЕС и за рязко съкращаване на имиграцията.

Партията за първи път влезе в парламента през октомври тази година, когато със значителна преднина на частични парламентарни избори в крайбрежния град Клактън кандидатът на ЮКИП Дъглас Карсуел, също напуснал управляващата Консервативна партия, получи 60 процента от гласовете.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа