Британската Камара на общините се събра на заседание

Лейбъристите нямат да бързат с внасянето на вот на недоверие към премиера Борис Джонсън

Британската Камара на общините се събра на заседание

Британската Камара на общините се събра в сряда на заседание, след като вчера Върховният съд постанови, че разпускането ѝ от премиера Борис Джонсън е незаконно.

Джонсън ще говори по-късно днес пред депутатите и ще коментира съдебното решение, с което не е съгласен, каза негова говорителка, цитирана от Ройтерс. Тя потвърди решимостта на британския премиер страната да излезе от Европейския съюз на 31 октомври, както е планирано.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън развесели делегатите в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, сравнявайки Брекзита и митичния герой Прометей, предаде ДПА.

Според гръцката митология, върховното божество Зевс е наказал Прометей, оковавайки го за планина, където орел кълвял черния му дроб.

"Черният му дроб бил кълван от орел и всеки път, когато дробът му израснел отново, орелът се връщал и го кълвял отново. И това продължавало вечно. Донякъде като това, което става с Брекзит във Великобритания, ако някои от нашите депутати получат това, което искат", заяви британският премиер, получил образованието си в Итън.

Внасянето на вот на недоверие срещу правителството би било уместно само след като бъде избегната опасността от Брекзит без споразумение, заяви днес лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

Приоритетът е да се избегне Брекзит без споразумение чрез законови мерки, подчерта Корбин пред Би Би Си радио 4. Той добави, че ще бъде готов да внесе вот на недоверие само след като това е сигурно.

Ще се радвам да има избори, след като се предотврати Брекзит без споразумение, заяви той.

Лейбъристкият лидер подчерта, че премиерът Борис Джонсън трябва да се извини на кралица Елизабет и на британския народ, след като Върховният съд взе решение, че временното спиране на работата на парламента е било незаконно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа