Британската кралица пристигна на държавна визита в Германия

Британската кралица Елизабет Втора пристигна във вторник на тридневно държавно посещение в Германия, придружавана от съпруга си принц Филип и от външния министър Джак Стро.

В Берлин Елизабет Втора ще присъства на концерт на британски оркестър, постъпленията от който ще отидат за възстановяване на катедралата в Дрезден, разрушена по време на съюзническите бомбардировки през 1945 година, предаде ББС.

Кралицата също така ще поднесе венец в памет на загиналите във войната и от двете страни.

Едва ли обаче тя ще поднесе извинение за съюзническото нападение над Дрезден, при което бяха убити 50 000 души, посочва ББС.

"Кралицата, която е живяла по време на Втората световна война, е по-добре запозната от онези, които не са, за понесените жертви и от двете страни", заяви говорител на Двореца.

Тя ще отдаде признание и почит към страданието, уточнява говорителят.

По време на предишната визита на кралицата в Германия през 1992 година, по колата ѝ бяха хвърлени две яйца, докато Елизабет Втора беше в Дрезден, където присъства на църковна служба на помирението. Тогава тя напари лично дарение във фонда за възстановяване на Дрезденската катедрала.

Кралицата има среща с германския канцлер Герхард Шрьодер, както и с президента Хорст Кьолер. Кралицата ще произнесе реч в парламента на провинция Северен Рейн-Вестфалия в Дюселдорф и ще открие конференция по проблемите на климата в Берлин.

Споделяне

Още от Свят