Британската кралица продава имоти, за да се справи с финансовата криза

Британската кралица Елизабет Втора бе принудена да продаде имот заради липса на пари, съобщи ББС.

Имението на кралицата в графство Чешир и прилежащите 50 акра земя бяха продадени на търг за 1 милион паунда (1.5 милиона долара).

Кралицата обмисля и възможността да продаде най-успешния си инвестиционен проект - практически всички сгради на една от централните лондонски улици "Риджънт стрийт", съобщи в. "Индипендънт".

Лондонските делови кръгове отбелязват, че сегашната финансова криза е довела до значителен спад в стойността на акциите и недвижимото имущество на Елизабет Втора. Например миналата година стойността на Ланкастърското херцогство е спаднала със 75 милиона паунда и сега се оценява на 322 милиона паунда.

Ситуацията се усложнява и от това, че правителството вече 14 години не е увеличило отпусканата сума за т.нар. гражданска листа - прякото финансиране на кралското семейство от държавния бюджет. А управляваните от кралицата имоти, включително Бъкингамския дворец, се нуждаят от спешен ремонт, за който няма пари.

Свидетелство за кризисната ситуация е и неотдавнашното срутване на част от пристройка на двореца, при което за малко не пострада дъщерята на кралицата принцеса Ана.

Елизабет Втора е принудена и да помага материално и на членове на семейството си. По-рано тази седмица стана известно, че кралицата е погасила част от задълженията на Йоркската херцогиня Сара, която се оказа на ръба на банкрута. Дълговете ѝ достигнали 2 милиона паунда.

Споделяне

Още от Свят