Британската министър-председателка е призовавана да смекчи позицията за Брекзит

Британската министър-председателка е призовавана да смекчи позицията за Брекзит

Политическата несигурност във Великобритания продължава вече шести ден, а министър-председателката Тереза Мей още не е подпечатала споразумение, което да подсили правителството ѝ на малцинството, и е призовавана да смекчи позицията си за Брекзит дни преди началото на преговорите за излизане от Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Вестник "Таймс" заяви, че финансовият министър Филип Хамънд ще настоява Мей да не напуска митническия съюз - споразумение, което гарантира освободена от тарифи търговия в блока, но забранява на членовете да сключват търговски сделки с трети страни.

В съобщението бяха цитирани неназовани източници, а финансовият министър отказа коментар.

Все пак това илюстрира предизвикателството, с което ще се сблъска Мей в оставащите дни преди началото на преговорите за раздяла с ЕС: да се намери позиция, която да задоволява както проевропейските, така и евроскептичните фракции в нейната партия, ако тя иска да остане на власт.

Мей също така ще разчита на десетимата депутати от евроскептичната ДЮП, които биха ѝ помогнали едва-едва да събере необходимите 326 гласа в парламента, за да избегне рухване на правителството.

Евентуална сделка с ДЮП обаче също така заплашва да дестабилизира Северна Ирландия, като засили влиянието на пробританските юнионисти. Те от години водят борба с ирландските националисти, които искат британската провинция да се присъедини към една обединена Ирландия.

Бившият британски министър-председател Джон Мейджър каза, че се безпокои, че планът на Мей да управлява с подкрепата на ДЮП може да предизвика отново размирици в провинцията, като убеди "суровите мъже" от двете страни на разделителната линия да се върнат към насилието.

Партията на ирландските националисти "Шин фейн" каза, че изгледите за британско споразумение с ДЮП будят тревога и страх.

Макар да е силно евроскептична, ДЮП се противопоставя на някои от последиците от т.нар. твърд Брекзит, включително възможната загуба на "незатруднявана граница" с Република Ирландия, а преговорите ще засегнат усилията за намаляване до минимум на евентуалната вреда за Северна Ирландия.

 

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис настоява, че подходът към раздялата с ЕС не се е променил, но Мей признава, че трябва да се постигне по-широк консенсус за Брекзит, и дава ясно да се разбере, че ще се вслуша във всички крила на партията по въпроса.

Тя ще трябва да се справи с противоположните искания в собствената си партия, включително предложение бизнес групите и депутатите от всички партии да договорят национална позиция за най-сложните преговори на Великобритания от Втората световна война.

Бившият министър-председател Дейвид Камерън каза, че е необходимо Мей да се вслуша в съперническите политически партии и че ще има натиск за по-мек Брекзит.

Мей трябва да изпълнява сложна акробатика. Разделенията във връзка с Европа съдействаха за края на управленията на Маргарет Тачър, Мейджър и Камерън, а много от нейните депутати и съпартийци подкрепят рязко скъсване с ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа