Британската Партия за независимост няма да се присъедини към проекта на Стив Банън

Джерард Батън

Партията за независимост на Обединеното кралство не планира да се присъединява към насочения срещу Европейския съюз проект на Стив Банън, заяви лидерът ѝ Джерард Батън, цитиран от Ройтерс.

Бившият политически съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп Стив Банън стартира проект, целящ координирането и поощряването на вота срещу Европейския съюз в Европа, припомня Ройтерс.

"Никога не съм се срещал със Стив Банън. По мое лично мнение той очевидно е интересен персонаж, съдейки по стореното от него в САЩ. Не съм сигурен какво предлага той в Европа, но нашата партия не се вписва в това. Ние сме британска партия, която се бори за целите на британския народ. Ако Банън ми се обади и ми каже, че иска да пием по кафе и да си поговорим, бих казал "добре, чудесно", но нямам планове да правя каквото и да е с него", каза Батън на годишната конференция на Партията за независимост на Обединеното кралство в Бирмингам.

Под ръководството на бившия си председател Найджъл Фараж партията бе една от движещите сили зад вота на Великобритания да напусне Европейския съюз. Сегашният ѝ лидер Джерард Батън набляга повече на противопоставянето срещу исляма.

Батън бе разкритикуван заради изказванията си за исляма, който веднъж нарече "култ към смъртта".

"Защо да критикуваш дадена идеология те превръща в крайнодесен? Имам мнение за исляма, което много хора споделят - той е една много неприятна идеология", заяви Батън.

След гласуването за Брекзит през 2016 г. подкрепата за Партията за независимост на Обединеното кралство намаля, като търсенето на подходящ заместник на емблематичния Найджъл Фараж продължава.

Мандатът на Джерард Батън като председател на партията изтича през март догодина, като той все още не е решил дали ще продължи да бъде неин лидер. Към настоящия момент той е и член на Европейския парламент.

Батън посочи като своя основна цел повторното привличане на електората и възстановяването на влиянието на партията в британската политика.

На въпроса дали очаква парламентарни избори в близко бъдеще, той отговори, че партията му е готова за тях, но също така отбеляза, че е трудно да се прогнозира какво ще се случи с правителството на премиера Тереза Мей.

Споделяне

Още от Европа