Британската полиция критикувана за поведението й след убийство погрешка

Лондонската полиция бе остро разкритикувана в доклад на независима анкетна комисия по случая с бразилеца Жан-Шарл де Менезес, който бе застрелян погрешка на лондонска метростанция след атентатите в британската столица през 2005 г., предаде в четвъртък Франс прес, цитирана от БТА.

Комисията е установила тежки нарушения при използването на ключова информация.

Менезес бе застрелян със седем куршума в главата на 22 юли 2005 г. на метростанция "Стокуел" от силите за борба с тероризма, преследващи заподозрени участници в лондонските атентати през същия месец, припомня Асошиейтед прес.

Разследването на независимата комисия не е проучвало обстоятелствата на смъртта на 27-годишния бразилец, а е в отговор на жалба на семейството за поведението на медиите след смъртта на Менезес.

Комисията обвинява конкретно Анди Хейман, ръководител на звеното за борба с тероризма на лондонската полиция, че е подвел обществеността, въвеждайки в заблуждение пресата. "Той носи главната отговорност за редактиране на изявлението, в което се посочва, че не е ясно дали убитият не е един от четиримата издирвани атентатори самоубийци", се казва в доклада.

През 2006 г. директорът на Скотланд ярд Иън Блеър бе оневинен при първото разследване на същата комисия.

Споделяне

Още от Европа