Британската полиция предава на прокуратурата доказателства по убийството на Литвиненко

Британската полиция предава на прокуратурата доказателства по убийството на Литвиненко
Доказателства срещу поне двама души, заподозрени в участие в заговора за убийството на Александър Литвиненко, ще бъдат предадени на кралските прокурори през следващата седмица, съобщава в. “Индипендънт”.

Детективите смятат, че бившият агент на ФСС е бил отровен на два пъти, тъй като убийците му решили, че не са използвали достатъчно количество полоний 210, за да го убият първия път.

Полицията ще предостави доказателства срещу двама руски бизнесмени, Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, бивши офицери от КГБ. Двамата се намират в Русия и отричат да са причастни към заговора за убийството.

Г-н Литвиненко се почувства зле през нощта на 1 ноември и почина на 23 ноември.

На офицерите от Скотланд Ярд, които посетиха Москва, беше разрешен само ограничен достъп до г-н Ковтун и г-н Луговой. По тази причина и поради отказа на руските власти да екстрадират заподозрените във Великобритания, е почти сигурно, че Кралската прокуратура няма да повдигне обвинения.

Междувременно Олег Гордиевски, бивш полковник от съветското разузнаване, работил за британската служба МИ-6, прогнозира, че убиецът на Александър Литвиненко - "нелегалният, който е сложил ампулата полоний 210" в чая на бившия руски агент, ще умре след три години. Това заявява Гордиевски в интервю за руския вестник "Московский комсомолец".

Смърт, но след пет години, той предрече и на предприемачите Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой.

"Убийците" са репетирали отравянето на Литвиненко с полоний "във всички възможни места" и са носели радиоактивния материал по джобовете си, пояснява Гордиевски.

Според него убиецът на Литвиненко е започнал да се готви за покушението в периода февруари-април 2006 г. “В Лондон той е ходил навсякъде и всичко е проучвал”, казва Гордиевски, но не обяснява откъде има тази информация.

Той замесва в убийството ”тъмнокос азиатец”, който бил пристигнал в Лондон от Хамбург с фалшив паспорт.

Споделяне

Още от Свят