Британската полиция разследва "мрежа", свързана с атентата в Манчестър

Войници по британските улици, въведена е най-висока степен на терористична заплаха

Британски войници патрулират по улиците на Лондон в сряда.

Британската полиция разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър, в който бяха убити 22 души, съобщи в сряда началникът на манчестърската полиция Иън Хопкинс, цитиран от Франс прес.

"Съвсем ясно е, че разследваме мрежа", заяви Хопкинс и добави, че до момента в рамките на разследването са задържани четирима души.Хопкинс потвърди, че сред 22-мата убити в атентата е имало полицайка, която не е била на служба.

Вестник "Таймс", който се позовава на взети от полицията записи от наблюдателни камери, съобщи, че нападателят поставил куфар във фоайето на концертната зала малко преди експлозията, предаде ДПА.

Вестникът цитира приятел на 22-годишния атентатор Салман Абеди, според когото умрелият в експлозията нападател се върнал във Великобритания от Либия дни преди атентата.

По-рано началникът на полицията в Манчестър Иън Хопкинс заяви, че според разследващите нападателят е носел самоделна бомба, с която се е самовзривил.

По-рано днес британски и френски представители казаха, че Абеди вероятно има съучастници и е свързан с радикалната групировка "Ислямска държава".

По-рано в сряда войници бяха разположени на ключови места в британските градове, за да предотвратят нови терористични атаки. Нивото на терористична заплаха в страната пък бе повишено до най-високата степен.Премиерът Тереза ​​Май обяви късно във вторник, че нивото на заплаха сега се повишава до "критично", което означава, че нов атентат е „вероятен“ или„предстоящ”.

Британската полиция заяви, че е увеличила броя на служителите си по улиците на Лондон, както и че след самоубийствения атентат в Манчестър военнослужещи ще охраняват обекти с ключово значение, включително Бъкингамския дворец и резиденцията на премиера на "Даунинг стрийт", предаде Ройтерс.

Полицията посочивъв вторник родения в Англия Салман Абеди като извършителна атентата в „Манчестър Арена“ в края на концерта на американската поп певица Ариана Гранде в понеделниквечер. Абеди е роден в Манчестър през 1994 г., родителите му са либийски произход.

Великобритания повиши равнището на терористична заплаха

Британският премиер Тереза Мей обяви късно снощи повишаване на равнището на терористична заплаха в страната до "критично".Това е най-високото ниво на заплахаи означава, че нов терористичен атентат е "вероятен" или "предстоящ".

"Не можем да пренебрегнем възможността с атентата в Манчестър да е свързана по-голяма групахора", подчерта Мей. Тя добави, че ще бъдат разположени военни части, които да помогнат на полицията.

Военните ще бъдат под командването на полицията, уточни Мей.

"Въз основа на днешното разследване се стигна до заключението, че равнището на заплахата трябва да бъде увеличено засега от тежко на критично", заяви Мей в телевизионно изявление, цитирано от Ройтерс. "Това означава, че тяхната преценка е, че не само вероятността за нападение остава висока, а и че може да предстои ново нападение", добави тя.

"Критично“ ниво на заплаха не бе въвеждано във Великобритания от юни 2007 година, когато бе предотвратено взривяване на коли бомби в Лондон, а на летището в Глазгоу джип се вряза в сградата и предизвика пожар.

Мей обяви, че армията може да бъде изкарана да охранява ключови места, включително при масово събиране на хора като концерти или спортни състезания. Според местните медии е обявена мобилизация и в полицията, каток Националният полицейски координационен център може да изтегли служители от по-малки селища в Манчестър, Лондон и други големи градове.

Тереза Мей заяви, че не би искала обществото да бъде плашено неоснователно. "От години живеем под терористична заплаха. Мерките, които описах, са пропорционални и разумни", каза тя.

По-късно вътрешната министърка Амбър Ръд заяви в интервю по Би Би Си, че по улиците на страната ще излязат 3800 военни.

"Военните ще действат в рамките на командната структура на Лондонската полиция, като ще осигуряват въоръжена охрана на места с ключово значение", заяви полицията. "Това ще включва Бъкингамския дворец, Даунинг стрийт, посолствата и Уестминстърския дворец". Посочва се още, че мярката ще позволи да бъде разтоварен съставът на полицията и така да се отделят повече въоръжени нейни служители за извършване на патрули.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?