Британската полиция учи румънски, за да се справя с крадци и джебчии

Британски полицаи са получили специален разговорник, който да им помага в общуването със заподозрени в извършване на престъпления румънци, съобщава в.“Дейли мейл", цитиран от Kafene.net. Инициативата е в резултат на вълната от крадци и джебчии, заливаща лондонските централни улици.

Откакто Румъния се присъедини към ЕС през януари, кражбите, особено на чанти, се увеличиха, а банди организирани престъпници и просяци кръстосват улиците “на лов" за пари и ценни вещи, посочва “Дейли мейл". Когато бъдат спрени от полицаи, повечето румънци твърдят, че не говорят английски, което пречи на разследването на тяхната дейност. Ето защо 1 600 лондонски полицаи са получили езиков наръчник, за да могат по-ефективно да общуват с онези, които имат подозрително поведение. 

Наръчникът съдържа 10 основни въпроса, които могат да бъдат зададени на румънски, както и фонетична версия за правилния изговор на думите. Сред тези въпроси са: “Извинете, мога ли да поговоря с вас?", “Мога ли да ви запитам какво правите тук?" и “Кажете ми, моля, вашето име и презиме".

Получилите наръчника полицаи обаче реагирали хладно на нововъведението с въпроса какво ще правят, ако запитаният им отговори на румънски. “Дейли мейл" цитира един от полицаите, който заявил: “Някои от нас имат достатъчно проблеми с говоренето на правилен английски, какво остава за румънския". 

“Дейли мейл" не пропуска да припомни, че в изтекла информация от Хоум офис миналото лято се изтъква, че се очаква 140 000 имигранти от Румъния и България да се отправят към Великобритания, от които 45 000 са потенциални престъпници.

Споделяне

Още от Европа