Британската преса за речта на Тереза Мей: Двойнствен и достоен за съжаление избор

Искащите напускане на единния пазар на ЕС забравят, че той е сред най-ценните наследства, оставени от Маргарет Тачър

Британската преса за речта на Тереза Мей: Двойнствен и достоен за съжаление избор

Обявеното във вторник от британския министър председател напускане на единния пазар на Европейския съюз е двойнствен и достоен за съжаление избор. Оценката е на „Файненшъл таймс“, но под една или друга форма тя се споделя и от останалите основни британски вестници. Някои от тях припомнят, че всъщност един от основните инициатори и двигатели на създаването на единния пазар е самата Маргарет Тачър – факт, който изглежда амнезията е изтрила от паметта на нейните последователи.

След много неясноти, Тереза Мей изясни условията на развода на Великобритания с ЕС. Брекзит означава категорично отделяне. Пътят напред ще е рискован, но дестинацията е несъмнена, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Според преценката на министър-председателката резултатът от миналогодишния референдум изисква по-строг контрол върху имиграцията и отказ от юрисдикцията на Европейския съд. Цената на това е, че Великобритания повече няма да е част от европейския единен пазар.

Това е двойнствен и достоен за съжаление избор. В трескавите дебати около Брекзита лесно забравихме, че единният пазар, който осигурява общи правила, стандарти и свободна търговия в блок с население от 500 милиона души, е едно от най-ценните наследства, оставени ни от Маргарет Тачър, припомня вестникът.

Речта на британския премиер Тереза Мей за Брекзита беше двойно депресиращо събитие. Тя бе сверка с действителността за онези, които се надяват, че Великобритания може да остане в единния пазар и едновременно с това да напусне Европейския съюз, но наред с това беше изпълнена с илюзии. Речта бе напомняне, че излизането на Великобритания от ЕС поставя в опасност препитанието на хората, ценности и съюзи, а наред с това бе пропита от необоснован оптимизъм за икономически постижения, търговски перспективи и готовност на останалите страни в съюза да сключат сделка, удобна на британското правителство, пише в редакционна статия в. "Гардиън".

Привържениците на Брекзита, празнуващи факта, че се изтегляме от единния пазар, нямат представа какво представлява той или кой е неговият инициатор, посочва в "Индипендънт".

Единният пазар беше важно постижение на правителството на Маргарет Тачър през 80-те години на миналия век - нещо, което амнезията изглежда е изтрила от паметта на бившите ѝ последователи. Единният пазар беше замислен, със същественото влияние и тласък от страна на Лондон, за да осигури отворени европейски пазари на британските износители, да даде достъп на британските фирми до целия континент, пише вестникът.

Единен пазар без прегради, даващ ви пряк и безпрепятствен достъп до покупателната способност на над 300 милиона от най-богатите и преуспелите хора в света, припомня "Индипендънт" описанието, което самата Тачър дава на единния пазар през 1988 г. пред аудитория от бизнес лидери в Ланкастър хаус - същото имение, в което по ирония 28-години по-късно Тереза Мей обяви, че Великобритания се оттегля от този пазар.

Тереза Мей избра страната на най-пламенните привърженици на Брекзит

На същия факт обръща внимание и френският в. "Либерасион". Парадоксално тя произнесе речта си пред държавни служители и дипломати на едно символично място - двореца Ланкастър в британската столица. Точно там на 18 април 1988 г. Маргарет Тачър похвали предимствата на единния пазар и го нарече реалност, която ще трае вечно. Вчера Тереза Мей сложи брутално край на тази реалност, пише вестникът.

Излизане от единния пазар, излизане от митническия съюз, отхвърляне на юрисдикцията на Европейския съд - британската премиерка избра твърдата линия, която защитаваха досега най-пламенните привърженици на Брекзит. Към тази твърда линия спада и контролът върху имиграцията от Европа и край на членската вноска за европейския бюджет. Вчера бившият лидер на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж не можа да скрие радостта си от това, че Мей е представила в речта си всички негови искания за Брекзит, добавя „Либерасион“.

Тереза Мей каза сбогом на единния пазар, пише френският в."Фигаро". Най-после премиерката сложи край на дебатите за това към какъв тип отношения ще се стреми Великобритания с ЕС след Брекзит. Речта ѝ вчера показа, че Мей си е направила изводите от твърдата позиция на европейците, които смятат за неделима връзката между свободата на движение за европейските граждани и свободата в търговията със стоки и услуги. Резултатът бе, че Мей постави начело на приоритетите си контрола върху границите и имиграцията, идваща от Европа.

Вчера в речта си тя избегна понятието "твърд Брекзит", а заговори за ново равнопоставено и справедливо партньорство между една независима, автономна и глобална Великобритания и нейните приятели и съюзници от ЕС, допълва вестникът. В речта си Мей демонстрира помирителен тон, но въпреки това показа, че може да борави и със заплахи, като каза, че ако европейците откажат да договорят споразумение, което да е от полза за Великобритания, ако дори си помислят, че могат да договорят едно "наказателно" споразумение, тоест с което да я накажат заради желанието ѝ за развод с ЕС, то тогава Великобритания ще поведе със съюза търговска война, ще извади оръжието на изгодната данъчна политика и ще превърне Великобритания в данъчно убежище, добавя „Фигаро“.

Има риск Брекзит да върне Великобритания 45 години назад, предупреждава френското електронно издание "Слейт". То визира края на 60-те години и началото на 70-те години на миналия век, когато започна да пресъхва търговският обмен на Великобритания със страните от Общността на нациите, станали независими. Тогава именно Великобритания се обърна към Европейската общност и това членство доста ѝ помогна. Европа се превърна в основен търговски партньор на Лондон, а сега има риск Лондон да го изгуби, както се случи преди време със страните от Общността на нациите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?