Британската прокуратура обвини Андрей Луговой за убийството на Литвиненко

Британската прокуратура обвини Андрей Луговой за убийството на Литвиненко

Кралската прокуратура на Великобритания повдигна във вторник обвинение срещу руския гражданин Андрей Луговой по делото за убийството на Александър Литвиненко, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Днес взех решение, че доказателствата, които ни бяха представени от полицията, са достатъчни, за да обвиним Андрей Луговой в убийството на Литвиненко чрез преднамерено отравяне", заяви директорът на отдел "Прокурори по граждански дела" Кен Макдонълд.

Прокуратурата вече е издала заповед за ареста на Луговой, съобщи АП. Според ИТАР-ТАСС Великобритания ще поиска официално Луговой да бъде екстрадиран от Русия.

Бившият служител на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко почина през ноември в Лондон, след като беше отровен с радиоактивен полоний.

Луговой, заедно с още двама руснаци - Дмитрий Ковтун и Вячеслав Соколенко, се е срещал с Литвиненко три седмици преди смъртта му. Луговой също е бивш служител на ФСС. Той бе разпитван от британски следователи, но винаги е отричал причасността си към смъртта на Литвиненко.

По-късно през деня Франс прес съобщи, че главната прокуратура на Русия отхвърля възможността за екстрадиране на Луговой.

"По силата на конституцията на Руската федерация руските граждани не могат да бъдат екстрадирани в чужди страни, за да бъдат съдени, а Луговой е гражданин на Русия", е заявил източник от прокуратурата пред агенцията.

Бившият офицер от руските тайни служби Луговой, който днес е бизнесмен, живее в Русия и може да бъде разследван само от руските власти, е добавил източникът.

Британският външен министър Маргарет Бекет поиска във вторник "пълното сътрудничество" на Москва по аферата Литвиненко. "Това беше сериозно престъпление. Ние искаме и очакваме пълно сътрудничество от страна на руските власти" за изправянето на Луговой пред британското правосъдие", заявила Бекет, цитирана от Ройтерс.

Говорителят на британския премиер Тони Блеър също призова Москва да изпълни искането на Лондон за екстрадирането на Луговой във Великобритания. 

От своя страна Русия иска от Великобритания екстрадирането на бизнесмена Борис Березовски, на чеченския водач Ахмед Закаев и на редица сътрудници на фалиралата компания ЮКОС, като засега получава отказ. Березовски и Закаев имат и британско гражданство.

Според руската информационна агенция ИТАР-ТАСС Луговой продължава да настоява, че е невинен. Той е убеден, че предявените срещу него обвинения от британското правосъдие за убийството на Александър Литвиненко "имат политическа окраска".

"Смятам това решение за политическо. Не съм убил Литвиненко, нямам никакво отношение към смъртта му и обосновано мога да
изразя недоверие към доказателствата, събрани от британското
правосъдие", заявил Луговой пред агенцията. Той добавил, че
никога не е имал нито обективни, нито субективни мотиви да
извърши онова, за което го обвиняват в Лондон. По думите на
Луговой в продължение на месеци западни и британски медии, както и някои бивши политици "целенасочено и системно са се опитвали да му изградят образ на коварен отровител". 

Бившият офицер от руските спецслужби заявил също, че смята скоро да направи няколко публични изявления, които ще станат "сензация за общественото мнение във Великобритания и могат кардинално да променят оценката за събития през последните години във Великобритания, свързани с няколко души от руски произход".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят