Британската прокуратура обвини двама руснаци за отравянето на Скрипал

Според Лондон те са агенти на руското военно разузнаване - ГРУ

Обвинените Александър Петров (вляво) и Руслан Боширов, сн. Би Би Си

Британската прокуратура е повдигнала обвинения на двама руснаци заради отравянето с нервнопаралитично вещество на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, съобщи Асошиейтед прес.

Издадена е европейска заповед за арест на двамата.

Издирваните лица се казват Александър Петров и Руслан Боширов. Те са на по около 40 години и са пътували с руски паспорти под фалшива самоличност, добави началникът на полицията за борба с тероризма Нийл Басу, цитиран от Ройтерс.

В специално изявление по-късно в сряда британският премиер каза, че според Лондон двамата мъже са агенти на руското военно разузнаване, известно със съкращението ГРУ.
 
"Операцията почти със сигурност е била одобрена и извън ГРУ на високо равнище в руската държава. Русия трябва да обуздае дейността на офицерите от военното си разузнаване и да поеме отговорност за извършеното от тях. Искаме Русия да е отговорен член на международната общност. Това означава, че тя трябва да поеме отговорност за безразсъдните и възмутителни действия на ГРУ, което е част от руската държава", каза Тереза Мей.
 
Тя заяви, че атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март в град Солсбъри вероятно е послание и към други руснаци, които живеят в чужбина.
 
"Подозирам, че те искаха да отправят послание към живеещите в чужбина руснаци, които са замесени в свързани с руската държава въпроси", каза Мей пред парламента, отбелязва Ройтер
 
Очаквано Москва за пореден път отрече да е свързана с похищението и каза, че тези имена не ѝ говорят нищо. 
 
Скрипал, бивш полковник от руското военно разузнаване, издал десетки агенти на Великобритания, бе намерен заедно с дъщеря му в безсъзнание на пейка в южния английски град Солсбъри на 4 март.

После бе установено, че двамата са отровени с секретното руско нервнопаралитично вещество "Новичок", разработвано през 70-те и 80-те години на миналия век.

Отровата в вкарана във флакон от парфюм 

"Няма да искаме от Русия екстрадирането им, тъй като руската конституция не позволява екстрадиция на руски граждани", уточни представител на юридическия отдел при кралската прокуратура.

Местните служби съобщиха, че следи от замърсяване с Новичок са открити в лондонска хотелска стая, където са живели двамата руснаци. Те са пристигнали във Великобритания на 2 март и са отпътували на 4 март.

Британската полиция предполага, че нервнопаралитичното вещество е вкарано в Обединеното кралство във флакон от парфюм "Нина Ричи" и приложено на входната врата на дома на Скрипал в Солсбъри.

Преди три месеца флаконът е бил намерен от местния жител Чарли Роули. Впоследствие той бе хоспитализиран, а приятелката му Доун Сърджис почина след употреба на съдържанието.

Британските разследващи все още не могат да установят къде се е намирал флаконът в периода от покушението срещу Скрипал през март т.г. до 27 юни, когато Роули го намира. Така че засега полицията не е в състояние да предяви обвинения за второто отравяне.

Москва: Тези имена не ни говорят нищо

По-късно в сряда говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че обявените от Лондон имена не говорят нищо на Русия.

"В медиите се появиха изявления на британски официални представители относно заподозрените за инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри. Прави се връзка с Русия. Обявените от медиите имена, както и разпространените снимки, не ни говорят нищо", посочи говорителката.

"Отново призоваваме британската страна да премине от публични обвинения и информационни манипулации към практическо сътрудничество между провоохранителните органи", добави Захарова, цитирана от ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа