Британската вечеря за Рождество Христово поскъпна рязко

Британската вечеря за Рождество Христово поскъпна рязко

Във Великобритания рязко поскъпна цената на традиционната за Рождество Христово вечеря, съобщава вестник "Дейли Мейл" в понеделник. Повишението на стойностите на 25 продукта, използвани за приготвянето на рождественската вечеря, три пъти е надхвърлило темпа на инфлацията

Три от големите вериги супермаркети Ттеско, Асда и Сейнсбърис са вдигнали значително цените на продуктите, необходими за традиционните за новогодишните празници ястия.  Пуйката е поскъпнала с 11 на сто, картофите - с 19 процента, червеното вино вече се продава с 41 на сто по-високи цени, бирата – с 24 процента. Брюкселското зеле например е повишило цените си с 203 процента.

Изчисленията сочат, че вечерята за Рождество Христово тази година ще струва между 72 и 82 британски лири.

Стремителният ръст на цените на продуктите се обяснява с поскъпването на себестойността на производството им, частично повлияна от лошото време.

Седмица по-рано стана ясно, че цените на продуктите във Великобритания растат с най-бързите темпове за последните 14 години. Цената на хляба например е станала 1.2 лири стерлинги, докато преди 15 години той е струвал 13 пъти по-евтино – 9 пенса.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?