Британски адвокатски кантори замесени в скандала

Адвокатска кантора от Лондон, обвинена, че е съставяла идентични молби за визи за българи, желаещи да работят във Великобритания, снощи потвърди, че сътрудничи в разследването на Дружеството на юристите, съобщава в. Дейли телеграф. Кантората Колисънс енд ко от Балхам, Югозападен Лондон, е посочена в писма на британски служители, разгласени от опозиционната Консервативна партия, в които се твърди, че въпросната фирма е изпратила "70 практически еднакви бизнеспланове", подкрепящи молби за визи от български клиенти.

Снощи фирмата отрече да е изготвила "70 молби през ноември 2002 г.", както се твърди в писмо, изпратено до Крис Мейс, тогавашен заместник-директор на Департамента по имиграция и гражданство в министерството на вътрешните работи, от сър Джон Рамсдън, служител от външното министерство. В имейла си той говори за "кутии, пълни с молби", и се оплаква, че "това се е развило в организирана схема за измама, която напълно подрива процедурата за влизане в страната и всъщност превръща визовия режим в безсмислица".

Дружеството на юристите, което обединява адвокатите в Англия и Уелс, потвърди, че Колисънс и ко са част от разследване, започнало миналата година. Според Клемънт Колисън, партньор във фирмата, дружеството установило, че обвиненията се отнасят до дейността на бивш служител от фирмата, чийто договор впоследствие бил прекратен. Но в декларация фирмата заяви: "Никога не сме били замесени в подготовката на бизнеспланове в подкрепа на визови молби. Отговорност на самите кандидатите е да подготвят документите си. Ние обикновено само даваме писмо, което се прилага към тези документи. Правим го, защото гледаме на кандидатите като на бъдещи клиенти - ако молбата бъде отхвърлена, се заемаме с процеса на обжалване".

В писмата, разгласени от опозицията, се споменават още две лондонски адвокатски фирми, занимаващи се с имиграционни въпроси - Гърсънс енд ко и Соломонс.

Румънска адвокатка, интервюирана вчера в Букурещ, разкрива колко лесно е да се заобиколи британският имиграционен контрол. "Някои хора се свързват с адвокат в Обединеното кралство, за да основат компания фантом, която след това може да им предложи работа. Има и хора, които се специализират в намиране на "покани" от британски граждани", разказва Кармен Аврам. "С покана много хора могат да получат туристическа виза и да останат. Системата е голям скандал, също както с осиновяването на румънски деца преди", добави тя.

Според госпожица Аврам таксите за фалшивите документи стигат до 3000 британски лири.

Според адвоката Илай Пардхан, който ръководи компания в Англия, специализирана да вкарва легално румънци в страната, процедурата на подаване на молба за виза като самонаемащо се лице е "много удобна вратичка".

"В Румъния има хора, които искат да заобиколят правилата, но те имат нужда от партньори във Великобритания", каза той и се оплака, че тоталното замразяване на визите се отразява тежко на неговия законен бизнес.

Според анонимен експерт, цитиран от Дейли телеграф, един от най-обичайните методи е британски компании да предложат на румънци работа и после да си затворят очите срещу пари в брой, когато те се измъкнат. "Рискът си струва. Ако се опитате да вкарате 100 и успеете само с 40, пак сте спечелили около 100 000 лири", обясни той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?