Британски части се предислоцират в северната част на Ирак, заменяйки американци

Британски войници напуснаха Басра в сряда сутринта и се насочиха към база в град Хила, на 95 км южно от Багдад, съобщи британски военен говорител.

850 бойци от поделението на Шотландския батальон Блак Уоч ще се установят в новата база със задачата да поддържат сигурността в района. Там те заменят американски морски пехотинци, които ще предприемат нападателни акции срещу бунтовниците на запад и на север от иракската столица, включително във Фалуджа.

Тази предислокация е част от усилията на съюзниците да възстановят реда в страната преди изборите през януари.

Първият конвой от британски войници е отпътувал от базата на Шотландския батальон в Шайва, като заедно с тях се придвижва разузнавателно звено на поделението на кралските драгуни и взвод кралски морски пехотинци.

Миналата седмица британското правителство отговори положително на американското искане за предислоциране на войските. Решението предизвика остри спорове в британския парламент.

Министърът на отбраната Джеф Хун отхвърли критиките, че решението е политическо и се предприема в помощ на Джордж Буш преди президентските избори на 2 ноември, като изтъкна, че мотивите за предислоцирането са изцяло военни.

Кореспондентът на ББС в Басра предава, че войниците са запознати със споровете около тяхната предислокация, но са "горди, че са помолени да изпълнят тази мисия, която възприемат като ново предизвикателство в нов район на Ирак".

Зоната южно от Багдад, където ще са разположени британските части, включва градове като Махмудия и Латифия.

Това са много тежки райони, населявани както от привърженици на бившата партия БААС, така и от ислямисти, които са изключително враждебни към коалиционното присъствие, предава кореспондентът на ББС.

Според него британските войски ще възприемат "по-сдържан", "по-мек" стил на военно присъствие, в сравнение с американските сили.

Британците смятат, че този стил на поведение е дал добри резултати в южната част на Ирак, която беше в зоната на отговорност на Великобритания.

Те смятат, че са осъществили по-голям напредък в контактите с местната общност, в сравнение с американците в северната част на страната.

Кореспондентът на ББС отбелязва, че американците изглеждат по-агресивни и конфронтационно настроени, винаги носят шлемове и големи слънчеви очила. Британците в повечето случаи са с барети и се опитват да демонстрират приятелско присъствие.

Подобно поведение обаче може да се окаже лукс в градове като Махмудия и Латифия, където цари беззаконие.

Премиерът Тони Блеър каза, че войските, които сега се отправят на север, ще си бъдат у дома за Коледа.

Което обаче все още не означава, че мисията ще бъде приключена и няма да се наложи те да бъдат заменени от други британски части, особено ако американците се натъкнат на трудности във Фалуджа, отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?