Британски части водят боеве за Басра

Британски части водят боеве за превземане южния иракски град Басра, който от днес е обявен за военна цел.

Британски части извършиха десант край иранската граница и така постепенно затягат обръча около втория по големина иракски град.

Вчера британски танкове от прочутата бригада Пустинни плъхове влязоха в престрелки с иракски танкове, които се питаха да извършат пробив на юг.

Обединените нации предупреждават за потенциална хуманитарна катастрофа в Басра, където живеят около милион и половина души. Говорител на ООН каза, че съществува сериозна опасност да бъде прекратено водоснабдяването в южния иракски град.

Иракчаните искат да въвлекат съюзниците в улични боеве

Кореспондентът на Би Би Си, който се придвижва британските части, съобщава, че иракчаните се опитват да въвлекат съюзническите сили в улични боеве. Британските войници се надяваха да превземат шиитският град с минимални поражения и жителите да ги посрещнат като освободители.

Предишните два дена агенциите съобщиха, че съюзниците водят преговори с иракчаните за предаване на Басра без нови боеве, така че да се избегнат жертвите сред гражданското население.

Тези преговори изглежда не са дали очаквания резултат, защото Ройтерс днес съобщи, че британските сили южно от иракския пристанищен град Басра са осуетили опит на петдесетина иракски танкове да си пробият път на юг. Това на практика означава, че иракчаните са опитали контраатака.

Капитан Алан Маси от самолетоносача Арк Роял заяви за Ройтрес, че до момента британските сили, подкрепени от малки бойни хеликоптери и разузнавателни хеликоптери са унищожили в сражения при Басра между пет и седем иракски танкове.

Иракчаните били отблъснати и след това с танковете и артилерията се изтеглили в Басра, съобщава Си Ен Ен, като цитира британски офицери. Това принуди британските сили днес да обявят Басра за военна цел.

Съюзниците смята, че в Басра ще се сражават срещу части от 51 иракска дивизия, подсилена с въоръжени милиции на управляващата партия Баас - т.н. Федаини на Саддам.

"Федаините на Саддам" оказват ожесточена съпротива, съобщи британският говорител в Централното командване в Доха капитан Ал Локууд.

Срещаме съпротива от изключително лоялните към режима на иракския президент части, посочи той.

Обявяването на Басра за военна цел и подготвяната операция бяха оценени от капитан Локууд не само като промяна на в стратегията, но и трудна, много рискована операция.

Британските военни смята, че иракчаните поставят огневите си точки нарочно сред цивилното население. След размяната на артилерийски изстрели арабските телевизионни канали, които предават от града излъчиха кадри, на които се виждат ранени цивилни.

Агенциите цитират британския министър на отбраната Джеф Хун, според когото британското командване планира да използва за превземането на Басра десантчици и морска пехота.

По думите на Хун британците били принудени да изтеглят своите части от околностите на Басра поради опасения, че могат да попаднат на засади и бъдат въвлечени в кръвопролитни улични боеве. В такъв случай техническото преимущество на британските сили ще бъде сведено до минимум, отбелязал Хун пред журналисти.

Кралските шотландски драгуни са се изтеглили на около 15 километра, за да избегнат опасността да попаднат на засада, подготвена от иракската Републиканската гвардия. Смята се че такива части са оставени извън Басра, за да могат да организират изненадваща атака.

Великобритания заяви днес, че един войник от Първи батальон е бил убит в боеве в Южен Ирак, с което броят на убитите и изчезнали британски войници от началото на войната става 20, предаде Ройтерс.

Войникът от батальона Блек Уоч е бил убит през изтеклата нощ при боеве близо до град Зубаир между Басра и кувейтската граница, съобщи в комюнике британският информационен център от Централното командване в Катар.

Вчера Лондон съобщи официално за друг войник, убит също в сражения край Зубаир. Войникът бил ранен в неделя в сражения край града и починал вчера от раните си. Днес в Лондон министерството на отбраната обяви, че убитият е 33-годишният Стивън Робътс от Втори кралски танков полк.

Водоснабдяването в Басра е нарушено, очертава се хуманитарна катастрофа

Положението на населението в Басра е катастрофално. Международният комитет на Червения кръст предупреди, че се опасява от възникването на хуманитарна криза в града, ако доставките на питейна вода не бъдат възстановени бързо.

Международният комитет на Червения кръст е успял вчера да възстанови някои от водопроводните съоръженията в Басра, но водата стига само до половината от населението. Жителите са започнали да черпят вода от реката и са много уплашени съобщават източници от града.

Британски кораб, натоварен с храна, вода и други хуманитарни доставки очаква почистването от мини и обезопасяването на пристанището Ум Каср.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?