Британски държавен министър отстранен заради скандални разходи

Британски държавен министър отстранен заради скандални разходи

Британският държавен министър на правосъдието Шахид Малик е отстранен от поста си с решение на премиера Гордън Браун заради разследване по подозрение в корупция, съобщи ДПА, цитирана от БТА в петък.

Браун е възложил да бъдат проучени твърденията в днешния брой на вестник "Дейли телеграф", че Малик е плащал по-нисък от пазарния наем за къщата си.

"Докато бъдат огласени резултатите от разследването, Шахид Малик ще бъде отстранен от поста", заяви говорител на премиера.

За първи път член на правителството на Гордън Браун е отстраняван от поста си заради гръмналия скандал с прекомерните лични разходи, направени от депутати и министри и поети от държавата.

През 2005 г. Малик (от пакистански произход) стана първият роден във Великобритания мюсюлманин, който бе избран в парламента.

Според публикация във вестник "Дейли телеграф", като член на Камарата на представителите от избирането си до днес Малик е поискал да му бъдат изплатени общо 66 827 лири стерлинги (малко над 100 000 долара) като компенсация за разходите, направени от него за т. нар. второ жилище в Лондон. По същото време Малик плащал в родния си град Дюсбъри в графство Йоркшир, в северната част на Великобритания, субсидиран наем в размер на 100 лири на седмица.

Вестникът публикува дълъг списък от вещи на обща стойност над 66 хиляди лири, в който фигурира телевизор с еднометров екран, скъпа DVD-система, ай-под и т.н.

Оттегляйки се от поста си, Малик заявил, че няма от какво да се притеснява, тъй като поисканата от него компенсация съответствала на общоприетите правила. Все пак той обяснил, че поради неопитността си като депутат не успял да устои на изкушенията, предлагани от фактическата липса на лимит на фонда за компенсиране на депутатските разходи.

Малик не е първата "жертва" на разгарящия се във Великобритания скандал заради огромните разходи на членовете на парламента. Лейбъристката партия изключи един от своите депутати, а лидерът на опозиционната Консервативна партия Дейвид Камерън поиска оставката на един от своите съветници в т. нар. кабинет в сянка.

Скандалът се отрази катастрофално върху рейтинга на лейбъристите, посочва Ройтерс. В проучване на общественото мнение вестник "Сън" посочва, че едва 22 на сто анкетираните подкрепят лейбъристите, докато в полза на консерваторите са се изказали 41 на сто от участниците в проучването.

Скандалите неминуемо ще се отразят и върху резултатите от насрочените за 4 юни избори за евродепутати. Политически наблюдатели, цитирани от агенцията, смятат, че мнозина избиратели ще предпочетат да не гласуват или да подкрепят периферни формации като крайнодясната Британска национална партия.

Споделяне

Още от Европа